In zijn kerstboodschap luidt ook kardinaal Danneels de ecologische alarmbel. Dat gebeurde niet toevalig in de Sint-Pieter en Pauwelkerk van Neder-Over-Heembeek. De ecokerk van pastoor Yves Lebrun is een voorbeeld van de groene inhaalbeweging van de katholieke kerk.

'De mens in zijn tuin. Over ecologie en schepping'. Dat is de titel van de kerstbrochure van kardinaal Danneels. Hij stelde ze vandaag voor in de ecokerk in Neder-Over-Heembeek.

"Ik dacht eerst: 'dat is iets voor politici, economisten en milieubeheerders, dat zijn eigenlijk profane problemen'. Tot ik gemerkt heb dat de ecologische problemen niet alleen aan politici en economisten toevertrouwd moeten worden, want het is een kwestie van moraal: 'Hoe gedraag ik mij persoonlijk tegenover de natuur?'," zegt Danneels.

Volgens de kardinaal is de Bijbel ook een ecologische gids. De mens is de tuinier van de schepping, niet de eigenaar. Gelovigen moeten zich bewust vragen stellen.

Pastoor Lebrun predikt de groene gedachte al dertien jaar in zijn ecokerk. "Neder-Over-Heembeek is een buurt die lang geteisterd is door vervuiling. We hebben hier de verbrandingsoven, de grootste van heel België. Mensen zijn hier bang voor hun gezondheid."

Op het dak van de Sint-Pieter en Pauwelkerk van Neder-Over-Heembeek prijken binnenkort zonnepanelen. Het katholieke Maria Assumptalyceum in Laken volgt. De Brusselse kerken kunnen voortaan ook rekenen op een energiemeester voor een zuiniger energieverbruik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni