Katholieke school ontslaat juf wegens niet gedoopt

© Google Streetview

Het Boodschapinstituut verbreekt de samenwerking met een kleuterjuf omdat ze niet is gedoopt. De ouders van de kinderen van de derde kleuterklas zijn verbijsterd. “Ze was een uitstekende juf.”

De directie liet in een mail aan de ouders weten dat juf Ilse niet langer kleuterjuf kan zijn op het Boodschapinstituut, een katholieke buurtschool in Schaarbeek. Een van de juffen wordt vastbenoemd. Daardoor is er een kleuterjuf te veel. De directrice heeft gekozen om het contract met juf Ilse niet te verlengen.

Dat zij moet gaan, en niet een van de twee andere juffen, heeft niet te maken met haar pedagogische kwaliteiten, zo schrijft de directrice. “Het is een voorwaarde binnen het katholiek onderwijs dat een onderwijzer gedoopt moet zijn om te kunnen worden benoemd.” Juf Ilse is dat niet. Daardoor kan ze nog maximaal een jaar aan de slag. En dan is de keuze snel gemaakt, zelfs al heeft ze uitstekend lesgegeven het voorbije jaar.

De directrice meldt ook nog dat de juf wist dat ze dat risico zou lopen. “Ik had het haar bij haar aanwerving duidelijk meegegeven.” Met andere woorden: ze had zich het voorbije jaar nog kunnen laten dopen.

De ouders willen niet met naam en toenaam reageren, maar ze zijn verbijsterd dat het doopsel vandaag nog een voorwaarde is om vastbenoemd te geraken. “Te meer daar ze een uitstekende kleuterjuf is,” zo klinkt het.

Bij de Guimardstraat, de koepel van het katholiek onderwijs, wijzen ze erop dat het normaal is dat een kleuterjuf gedoopt moet zijn. “Kleuterjuffen geven godsdienst. Ze moeten dus van de godsdienstinspectie een mandaat krijgen.”

Wel is het zo dat als de school er nooit een probleem van heeft gemaakt dat de ongedoopte leerkracht godsdienst heeft gegeven de voorbije jaren, het doopsel niet als voorwaarde mag gelden voor de vaste benoeming in die school.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?