Kerk Heembeek wordt cultureel centrum

© Grentidez

Heembeek-Mutsaard heeft er een Franstalige collega bij: Centre Culturel de NOH. "We willen een cultureel centrum zijn voor en door de plaatselijke bevolking en organisaties.”

Neder-Over-Heembeek had tot nog toe geen Franstalig gemeenschapscentrum, al zijn er al jaren culturele activiteiten in de Sint-Niklaaskerk, in 1932 gedesacraliseerd en waarvan de grondvesten teruglopen tot de twaalfde eeuw. “In de jaren 1970 en 1980 waren er tal van activiteiten in de kerk,” zegt Jacques-Yves Le Docte, directeur van het Centre Culturel de NOH. “In de jaren 1990 waren er plannen om de kerk te renoveren en om er een heus cultuurcentrum van te maken, maar Monumenten en Landschappen (M&L) stak stokken in de wielen. Het is een beschermd monument.”

Intussen zijn de plooien met M&L gestreken en is de renovatie in een stroomversnelling terechtgekomen toen ook het Schepencollege van Brussel-Stad zijn schouders achter het project zette. “De kerk is prachtig gerestaureerd tot een polyvalent cultuurcentrum met verschillende ruimtes. Het Maison de la Création van Laken werd gevraagd om voor de socio-artistieke invulling te zorgen,” zegt Le Docte.

Opvallend is dat het cultuurcentrum nog geen programma heeft voor de komende jaren. “Net als in Laken zal NOH een nabijheidscentrum zijn. We willen dicht bij de bevolking staan en gaan dus eerst met de bevolking en de locale organisaties praten om te zien wat hun noden en aspiraties zijn. Om te zien wat ze te bieden hebben en hoe we ze kunnen betrekken bij de socio-artistieke invulling van ons programma,” legt Le Docte uit. “We worden een verbindingsfabriek die linken creëert. We willen muziek, plastische en podiumkunsten gebruiken om mensen terug met elkaar te verbinden.”

Een van de partners is alvast Heembeek-Mutsaard, het Vlaamse gemeenschapscentrum. “Wij zijn een erkend cultuurcentrum gebonden aan de Franstalige gemeenschapscommissie. Onze ateliers, activiteiten en communicatie zullen dus in het Frans zijn, maar iedereen is hier welkom.”

Meer info op www.maisondelacreation.org.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Achter de gevels van sociale woningen: schimmel, ratten en enkel koud water
  • Fons Leroy (VDAB): 'Toekomst Brusselse werklozen ligt in de Rand'
  • Vzw Vogelzang Anderlecht: 'De verstedelijking jaagt de laatste steenuil weg'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Jef Neve & Natalia: liefde voor muziek (en elkaar)
  • Wauter Mannaert: Bédéiste à la main verte
  • Quartett: Rosas & STAN's dangerous liaison
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement