Kerstbedelaars voornamelijk Roemeense Romagezinnen

© PhotoNews
| Sinds enkele jaren duiken gedurende de kerstperiode steeds meer bedelaars op in het Brusselse straatbeeld.

Sinds enkele jaren duiken gedurende de kerstperiode steeds meer bedelaars op in het Brusselse straatbeeld. Het gaat voornamelijk om individuele Roemeense Romagezinnen. Koen Geurts van integratiecentrum Foyer pleit voor meer intensieve begeleiding om deze gezinnen, en in de eerste plaats de kinderen, van straat te halen.

Het fenomeen van kerstbedelaars is zeker niet nieuw. Hoewel er geen absolute cijfers zijn, staat vast dat grootsteden zoals Parijs en Brussel al enkele jaren een aantrekkingspool zijn voor Roemeense Roma. In de kerstperiode zijn Brusselaars vrijgeviger en is er winteropvang in de stad, wat het voor bedelaars aantrekkelijk maakt.

Bedelen brengt hier ook meer op dan in hun thuisland en met de bus of het vliegtuig kunnen ze goedkoop van Boekarest naar Brussel komen. Daarnaast is Roemeens net zoals Frans een Romaanse taal, die bedelaars bijgevolg gemakkelijk kunnen aanleren. Dit zou kunnen verklaren waarom deze Romafamilies uit Roemenië komen en niet uit andere Oost-Europese landen.

Koen Geurts van integratiecentrum Foyer benadrukt dat het geen georganiseerde praktijk is, maar het veeleer gaat over individuele Romagezinnen die elkaar kennen en van hetzelfde dorp of dezelfde streek komen. Vrijwel altijd gaat het om families met kinderen. Hij beklemtoont dat deze gezinnen slechts een kleine minderheid van de Roma en specifieker de Roemeense Roma uitmaken.

“De kinderen maken het moeilijk, omdat ze absoluut niet op straat horen, zeker niet in de koude periode”, zo gaat Geurts verder. “Bijgevolg is het moeilijk om te achterhalen of er daadwerkelijk sprake is van dwang. Uitbuiting van bedelarij van minderjarigen is strafbaar, maar zeer moeilijk aan te tonen”.

Geurts pleit voor de opvang van deze families en intensieve begeleidingstrajecten. “We zouden bijvoorbeeld kunnen zeggen dat noodopvang verplicht zou moeten zijn voor families met kinderen die bedelen. Hoe dan ook, intensieve opvolging is absoluut veel meer nodig. We zijn ervan overtuigd dat we moeten zoeken naar creatieve oplossingen, want het probleem zal alleen maar groter worden”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?