Kerstboomactie Bûûmplanters een succes: ‘We hadden maar één boom verwacht’

HD
© BRUZZ
11/01/2020

Zaterdagvoormiddag zijn een 30-tal Brusselaars uit het hele gewest naar Schaarbeek afgezakt om hun kerstboom in te leveren om opnieuw geplant te worden. Bij de nieuwe boomkwekerij van het burgerinitiatief Bûûmplanters kunnen zij het hele komende jaar gedijen, tot het weer tijd wordt om de kerstversiering boven te halen.

“We hadden geen enkel idee hoeveel mensen er hun kerstboom zouden binnenbrengen,” aldus initiatiefnemer Yoeri Bellemans, “we wisten maar van één persoon dat die zeker zou langskomen”.

Sinds januari beheert het collectief een binnenplein aan een leegstaande fabriekssite in de Navezstraat in Schaarbeek, waar ze hun eigen circulaire, collectieve buumkwekerij zaterdag officieel op gang trapten. Alle bomen met pot en wortel én onder de twee meter hoog, zijn welkom in de kwekerij.

Grote ambities

Het kerstboomasiel kreeg wel veel media-aandacht: “Zelfs de Oekraïense televisieploeg uit Brussel is langsgekomen,” des te beter, aldus Bellemans, “we willen ons werk zeker zien uitbreiden, voor iedereen, zelfs buiten Brussel”.

De 30 bomen worden nu opnieuw geplant en, als er niets mis gaat, kunnen de eigenaars volgende kerst hun boom opnieuw komen ophalen. De rest van het jaar zal Bûûmplanters het stuk grond uitbouwen tot een heuse plantenkwekerij, in samenwerking met mensen uit de buurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , buumplanter , buumplanters , Yoeri Bellemans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni