Ketelwijk-soap gaat voort

Bruno Schols
© Agenda Magazine
28/04/2010
De soap over Erasmus/Ketelwijk, het grote nieuwbouwproject aan de Ketelstraat in hartje Neerpede, duurt verder. Vorige week konden voor- en tegenstanders in de gemeentelijke overlegcommissie hun argumenten op tafel leggen. Daaruit blijkt dat de meningen nog mijlenver uit elkaar liggen.

Vorige woensdag, op één en dezelfde dag, zouden de verkavelingsaanvraag van de projectontwikkelaars (Erasmus) en het Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) van de gemeente besproken worden. Maar door een procedurefout bij het afsluiten van het openbaar onderzoek van het BBP werd dat laatste uitgesteld, het gevolg van een procedureslag van de projectontwikkelaars.
Dat die overlegcommissie in een bitse sfeer zou verlopen, was daags voordien al duidelijk geworden, toen de tegenstanders, waaronder het wijkcomité Neerpede Blijft!, de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) en Inter-Environnement Bruxelles, in een gezamenlijk communiqué hun ongenoegen uitten over de indeling van de zone in verschillende verkavelingen.

Neerpede Blijft! liet al vanaf het prille begin van de verkavelingsvergunningsaanvraag weten dat er een milieueffectenstudie gevoerd moest worden voor heel de zone, in plaats van ze onder te verdelen in twee verkavelingen: Erasmus (privéwoningen en een klein deel sociale woningen) en Ketel (uitsluitend sociale woningen). Alleen door de twee stukken als een geheel te beschouwen en te bestuderen, kunnen een globale visie en beleid ontwikkeld worden.

Het Brussels Gewest heeft die eis in de vorige legislatuur ingewilligd en laten goedkeuren door het parlement, maar door een al dan niet bewuste nalatigheid van voormalig staatssecretaris Françoise Dupuis (PS), die in dit dossier volgens vriend en vijand al te nadrukkelijk de kant van de projectontwikkelaars koos, werd de eenmaking niet doorgevoerd. De verkavelingsaanvraag die vorige week op tafel lag, had dus - tot grote ergernis van de verzamelde tegenstand - alleen betrekking op de verkaveling Erasmus.

Uit de loopgraven
Wat kunnen we verwachten in de volgende aflevering van deze soap? Het BBP van de gemeente, dat stedenbouwkundige beperkingen oplegt voor heel de zone, zal na een nieuw openbaar onderzoek (binnen ongeveer twee maanden) dan toch in een overlegcommissie besproken worden.

Als dat BBP dan bevestigd wordt door gemeente en Gewest, zullen alle partijen weer samen moeten zitten om, binnen de lijnen van het BBP, een aangepast project te ontwikkelen. "We hopen dan constructief samen te werken." Want dat is volgens Steven De Ridder van Neerpede Blijft! nu zeker niet het geval. "Als we de projectontwikkelaars vragen wat ze zullen doen als het BBP wordt goedgekeurd, dan zeggen ze: 'On attaque' ('we vallen aan') . Als we een oplossing willen vinden, dan zal iedereen uit zijn loopgraaf moeten komen." De kloof tussen BBP en verkavelingsaanvraag is dan ook groot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni