Kinderdagverblijf Mallemuis is weer thuis

Kinderdagverblijf Mallemuis zit na een verbouwing van anderhalf jaar weer op zijn oude vertrouwde stek in de Van Volxemlaan 85.

Zoals zoveel kinderdagverblijven in Brussel moest het gebouw dringend vernieuwd worden. Zo was er vocht in een aantal opvanglokalen doorgedrongen. Maar er was ook de vraag om het aantal plaatsen in de opvang te verhogen van 23 naar 28. Het zijn er uiteindelijk 27 geworden.

De vernieuwing heeft een hele tijd op zich laten wachten. In 2001 al had Mallemuis de eerste aanvraag ingediend. Administratieve beslommeringen in verband met de bouwaanvraag, maar vooral budgettaire redenen maakten dat pas in de zomer van 2006 begonnen werd. Na een verblijf van anderhalf jaar in containerklasjes is het kinderdagverblijf Mallemuis nu weer helemaal terug van weggeweest. Meer dan ooit lokt de crèche bovendien kinderen uit de buurt.

Foutjes
De verbouwing mag zeker gezien worden. Er kwam een moderne keuken, een badkamer en een slaapzaaltje, helemaal op kindermaat. Helaas toont het vernieuwde gebouw ook meteen een aantal 'onvolkomenheden', zoals het ontbreken van een trapleuning of fouten in de elektronica, waardoor het alarm weleens ongewenst afgaat.

Steven Vanackere (CD&V), de Vlaamse minister van Welzijn die de voogdij voert over Kind & Gezin, en VGC-collegelid Brigitte Grouwels (CD&V) maakten van de gelegenheid gebruik om een stand van zaken op te maken over de kinderopvang in Brussel. Het tekort aan plaatsen is nog altijd groot, maar is de voorbije jaren toch sterk verminderd. De afgelopen vier jaar zijn er 254 plaatsen bijgekomen. Op korte termijn komen daar nog 25 plaatsen bij. Volgens Grouwels moeten extra opvangplaatsen wel een prioriteit blijven. Voor het komende jaar zal daarvoor dan ook 1,1 miljoen euro vrijgemaakt worden. Ook Steven Vanackere kondigt aan om volgend jaar meer geld vrij te maken voor kinderopvang. Een groot deel daarvan zou naar Brussel gaan.

Vanackere ziet daarnaast een belangrijke rol weggelegd voor zelfstandige onthaalouders: "Op dit moment zijn er weinig zelfstandige onthaalouders in Brussel. Door promotie te voeren en het beroep financieel aantrekkelijker te maken, zou dat aantal gevoelig omhoog kunnen. Het is een snelle en heel goedkope manier om het aantal opvangplaatsen te verhogen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?