Klachten over politiegeweld tegen betogers

© rtbf
Er rijzen vragen bij het optreden van de politie tegen een groepje jonge betogers die zondag op straat kwamen tegen de anti-extremismebetoging van de Parti Populaire. De politie zou overbodig geweld hebben gebruikt tegen de betogers in metrostation Troon.

Ecolo gaat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) interpelleren over het optreden van de Brusselse politie zondag in metrostation Troon.

Daar pakte de politie een groepje betogers van de Jeunesse Ouvrière Chrétienne (JOC) aan. De jongeren hadden een tegenbetoging gehouden tegen de manifestatie van de Parti Populaire tegen moslimextremisme, waar een kleine honderd mensen op af kwamen. Ze probeerden de eerste betoging te bereiken, terwijl de politie dat wilde vermijden.

Volgens aanwezige journalisten van de kranten De Morgen en La Dernière Heure gebeurden er in Troon erg gewelddadige arrestaties, op een moment waarop het relatief kalm was. De agenten zouden de betogers geschopt en geslagen hebben, sommigen toen ze al geboeid waren.

Een jongeman raakte gewond aan het hoofd en verloor even het bewustzijn. Journalisten en fotografen werden bedreigd, een journalist van La Dernière Heure werd zelf gearresteerd. Ook toevallige metroreizigers kwamen in het gewoel terecht.

Ecolo vraagt zich af waarom de politie "zo hard chargeerde tegen de manifestanten" en zeker op een metroperron, "wat had kunnen leiden tot andere verwondingen", aldus de Franstalige groenen in een mededeling.

Parlementslid Eric Jadot zal Milquet daarom interpelleren om te weten wie het bevel gaf om te chargeren en waarom daarbij geweld gebruikt werd. Hij wil ook weten of er een intern onderzoek komt.

Ook Brussels burgemeester Thielemans (PS) vraagt een onderzoek naar de gebeurtenissen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?