Kleine Ring wordt hertekend voor ombouw Citroëngarage

De ombouw van de Citroëngarage tot cultuurpool moet gepaard gaan met een hertekening van de publieke ruimte. In dat verband pleit Yves Goldstein, projectleider van het museum, voor een autovrije Akenkaai en een heus plein op de Kleine Ring tussen IJzer en Sainctelette. Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) benadrukt dat verschillende scenario's momenteel bestudeerd worden, maar dat er nog geen beslissing is genomen.

Binnenkort lanceert het gewest niet alleen een prestigieuze architectuurwedstrijd voor de Citroëngarage, maar ook een ontwerpwedstrijd voor het stukje Kleine Ring dat ervoor ligt. Yves Goldstein heeft alvast een uitgesproken mening over wat er zou moeten gebeuren.

“Ik bekijk met Brussel Mobiliteit en de stad Brussel of we de rijvakken aan één kant kunnen concentreren,” zegt de projectleider van de cultuurpool Citroën. “Zo kunnen we een plaza, een groot plein, maken voor het museum dat ook de bestaande middenberm omvat. Die wordt vandaag door niemand gebruikt, tenzij misschien honden.”

Stadsboerderij opschuiven
Ook de verbinding met metrostation IJzer moet beter. Openbaar vervoer is immers essentieel omdat het museum, als het van Goldstein afhangt, geen bezoekersparking zal hebben. Om de metro-ingang beter zichtbaar te maken, wordt overwogen om de stadsboerderij in het Maximiliaanpark een beetje op te schuiven.

Tot slot zou ook de Akenkaai helemaal autovrij worden. “Behalve de toegang in de huidige showroom, komt er een tweede opening die uitgeeft op het kanaal,” aldus nog Goldstein. “Dat is belangrijk om te tonen dat we ons ook naar het westen van de stad richten.” Langs de Willebroekkaai zou een logistieke ingang komen voor zowel het nieuwe museum als het Kaaitheater. 

In een reactie aan BRUZZ laat bevoegd minister Pascal Smet weten dat er nog geen beslissing is genomen over het hertekenen van de mobiliteit tussen IJzer en Sainctelette. "We bestuderen momenteel verschillende scenario's en wat hun impact is op het verkeer op de Kleine Ring," zegt woordvoerder Mathias Dobbels. De knoop zou de komende weken moeten worden doorgehakt in samenspraak met de regering, de betrokken administraties en bouwmeester Kristiaan Borret. "We hopen de wedstrijd voor de zomer te lanceren."

Lees het interview met Yves Goldstein in het BRUZZ-stadsmagazine.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?