Klimplanten tegen 'miniring'

Groen en Ecolo voeren dit weekend actie tegen de plannen van het stadsbestuur om een parkeerlus binnen de Vijfhoek aan te leggen. De ecologisten roepen bewoners langs het traject op om een klimplant tegen hun gevel te laten groeien uit protest tegen wat zij de 'mini-ring' noemen.

In het kader van de beloofde heraanleg van de centrale lanen, inclusief een autovrij Beursplein, wil de Stad Brussel de komende jaren ook een parkeerlus aanleggen. Het traject, met twee baanvakken in één richting, moet automobilisten naar de vele bestaande en geplande parkeergarages in het centrum leiden. De lus zou onder meer via het Fonainasplein, de Van Arteveldestraat, de Lakensestraat en de Wolvengracht lopen.

Oppositiepartijen Groen en Ecolo vinden dat geen goed idee en lanceren de protestactie 'Plant uit protest'. Partijleden zullen dit weekend langs het traject van de toekomstige parkeerlus bij bewoners aankloppen om hen een klimplant aan te bieden voor 1 of 5 euro.

Stadspremie
"De Stad Brussel kent een premie toe voor het planten van een klimplant aan de voorgevel van je woning", klinkt het. "Als de plannen voor de 'miniring' worden doorgezet, gaan we er heel veel nodig hebben. De luchtkwaliteit in het centrum van Brussel is nu al slecht. Laten we drastisch kiezen om de lucht- en levenskwaliteit op te krikken en dus geen miniring aan te leggen in de Vijfhoek."

Gemeenteraadsleden Bart Dhondt, Marie Nagy en Liesbet Temmerman wijzen erop dat voor de deuren van verschillende scholen in de Vijfhoek een extra rijvak komt als de Stad doorzet met het plan. "Meer rijstroken leidt tot hogere snelheden en meer verkeersongevallen", zeggen de groenen. Bovendien zouden verschillende busbanen moeten wijken. De ecologisten vinden het ook niet nodig om extra parkeergarages aan te leggen.

'Wereld op z'n kop'
Het startschot voor de actie 'Plant uit protest' werd vrijdag gegeven door nationaal Groen-voorzitter Wouter Van Besien. "In Antwerpen kwamen afgelopen weekend 10.000 mensen op straat om de overkapping van de Ring te vragen", liet hij optekenen. "Hier in Brussel wil het college een nieuwe ring aanleggen pal in het centrum van de Stad. Dat is de wereld op zijn kop. Geef de Brusselaars zuurstof en kwaliteitsvolle openbare ruimte, geen miniring."

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?