Koekelberg wil properder worden

© Facebook Veronique Lefrancq
| Een opruimactie in het Elisabethpark.

Met het ‘Netheidsplan 2019-2024’ neemt het Koekelbergse schepencollege een hele reeks maatregelen om de netheid in de gemeente te verbeteren.

Het plan bestaat uit twee luiken, legt schepen van Netheid Véronique Lefrancq (Alternative Humaniste) uit. “Enerzijds gaan we overtredingen strenger bestraffen. Sluikstorten zijn een groot probleem in de gemeente, daarom verdubbelen we de taksen. Tot nu betaalde de sluikstorter 200 euro per kubieke meter. Dat wordt 400 euro.”

De andere gemeentelijke boetes voor netheidsovertredingen blijven behouden. Lefrancq: “Ze waren twee jaar geleden nog maar verhoogd. Hier betaal je 280 euro voor het weggooien van een blikje of een stuk kauwgom. We hebben een ploeg van acht mensen om de inbreuken vast te stellen.”

Omdat repressie alleen niet voldoende is, omvat het nieuwe plan ook een belangrijk luik sensibilisering en participatie. “We gaan transversaal werken,” zegt Lefrancq. “Iedereen doet mee. In het plan zijn er acties voor de scholen, de handelaren, de gemeentelijke diensten en het grote publiek.”

De schepen wil de Koekelbergenaren zoveel mogelijk betrekken bij het properder maken van de gemeente. “Zo gaan we af en toe de focus op één straat leggen. Twee weken observeren we samen met de bewoners de netheidsproblematiek in de straat, vervolgens zoeken we naar oplossingen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?