Deliveroo BRUZZ 2 1558
© Saskia Vanderstichele

Koeriers Deliveroo voortaan enkel per levering betaald

VT
© BRUZZ
25/10/2017

Koerierdienst Deliveroo zet de samenwerking met Smart, het uitzendkantoor voor creatieve beroepen, stop. “Door die samenwerking waren ruim 1.700 fietskoeriers in loondienst, genoten ze sociale bescherming en waren ze verzekerd. Dat valt nu weg,” aldus Smart.

Smart beheert sinds vorig jaar de contracten van de fietskoeriers van Deliveroo. Nu is die samenwerking dus stopgezet. Volgens het uitzendkantoor is dat een gevolg van de nieuwe wetten rond deelplatformen en onbelast bijverdienen. Bij Smart waren zo'n 1700 Deliveroo-fietskoeriers aangesloten, maar dat aantal fluctueert.

Nieuwe wetten
Eerder deze week maakte Minister van Economie Alexander Decroo (Open VLD) bekend dat wie diensten levert via een app of een digitaal platform in de deeleconomie, dat vanaf volgend jaar onbelast kan doen voor een bedrag tot 500 euro per maand. Daarnaast maakte minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) dat ook werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden tot 500 euro onbelast per maand kunnen bijverdienen.

'Negatieve gevolgen voor de arbeidsmarkt'
Volgens Smart ziet Deliveroo in de nieuwe wetten een kans om kosten te besparen. “Wij hebben er onder andere voor gezorgd dat de koeriers een verzekering hebben, shifts van minstens drie uur krijgen en terugbetaald worden voor hun onkosten,” legt Frisia Donders van Smart uit aan BRUZZ. “Nu de samenwerking wordt stopgezet, vallen de voordelen voor de koeriers dus weg.”

Smart vreest dat de nieuwe wetten negatieve gevolgen zullen hebben op de arbeidsmarkt. “We voorzien een aftakeling van de rechten voor mensen die werken via een deelplatform,” aldus Donders.

'Meer flexibiliteit'
Deliveroo ontkent dat de koeriers niet langer verzekerd zijn. “De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering blijft bestaan en we werken nu zelf aan een arbeidsongevallenverzekering. Die zou er eind januari 2018 moeten zijn,” laat Deliveroo weten aan BRUZZ. Het bedrijf ontkent ook dat de beslissing een gevolg is van de nieuwe wetgeving, dat is volgens het bedrijf niet mogelijk. “Wij vallen niet onder een peer-to-peer-model, daarom kunnen wij ook geen beroep doen op de nieuwe wet,” laat Deliveroo weten aan BRUZZ.

"Wij werken sinds juni aan een nieuwe verdienmodel voor de koeriers," laat het bedrijf weten. "In dit model worden de koeriers per levering betaald. Zelfstandigen krijgen iets meer dan zeven euro per levering, studenten vijf. Dit nieuwe model laat de koeriers toe om heel flexibel te werken, en dat is net wat belangrijk is voor hen," klinkt het.

De voordelen die Smart aanbood, zoals de terugbetaling van onkosten, vallen wel weg. “De koeriers zullen voortaan als zelfstandige voor Deliveroo werken,” klinkt het. Concurrent Ubereats werkt trouwens al langer met zo’n systeem.

Vakbondsacties
De vakbond BBTK liet alvast weten niet opgezet zijn met de plannen van Deliveroo. “Wij zijn van mening dat de fietskoeriers recht hebben op een arbeidsovereenkomst en moeten gedekt worden door collectieve arbeidsovereenkomsten. Dit zijn de garanties voor sociale bescherming en degelijke arbeids- en loonsvoorwaarden,” klinkt het.

De vakbond zal contact opnemen met de aangesloten koeriers om te bekijken welke middelen ze zullen aanwenden om te protesteren tegen de plannen van Deliveroo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni