Koning Filip reikt eretekens uit aan oprichter MolenGeek en directeur Foyer

© Belga
14/11/2023

Op het koninklijk paleis in Brussel heeft koning Filip dinsdag adellijke titels en eretekens uitgereikt aan een twintigtal mensen. Onder andere Ibrahim Ouassari, oprichter en ceo van MolenGeek, en Loredana Marchi, directeur van Foyer, kregen een graad toegekend.

Drie wetenschappers in het Brusselse kregen de titel van baron of barones: ULB-professor Cédric Blanpain, die faam verwierf voor zijn onderzoek rond kanker, hematologe in het Anderlechtse Jules Bordetinstituut Dominique Bron en endocrinologe en VUB-professor Brigitte Velkeniers-Hoebanckx.

Daarnaast werden nog drie zakenmensen tot baron of barones benoemd, net als cultuurschepen in Antwerpen Philip Heylen, Holocaustoverlever Regina Sluszny en Michel Pradolini, voorzitter van voetbalclub en sociaal project City Pirates Antwerpen.

Commandeur in de Leopoldsorde

De Brusselse ondernemer Ibrahim Ouassari van het Molenbeekse IT-opleidingscentrum MolenGeek kreeg de graad van Commandeur in de Leopoldsorde. Op X, voorheen Twitter, spreekt hij van een "onvergetelijke dag." "Immens vereerd en geraakt door deze onderscheiding van mijn vaderland."

Ook specialiste in anesthesie en reanimatie Marie Elisabeth Faymonville kreeg deze graad. Sterrenkundige Conny Aerts, ondernemer Michel Delbaere en economieprofessor François Maniquet ontvingen de graad van Grootofficier in de Leopoldsorde.

Tot slot benoemde de vorst nog commandeurs in de Kroonorde. Onder hen Matthieu Le Grelle en Frédéric Simonart, die jongeren met een migratieachtergrond aan werk helpen via de Brusselse vzw Duo For a Job. Ook Loredana Marchi, directeur van integratiecentrum Foyer in Brussel, kreeg die benoeming. Actrice-regisseur Reinhilde Decleir en VRT-nieuwslezeres Martine Tanghe kregen de erkenning postuum.

De eretekens en titels werden uitgereikt voor een publiek van een kleine tweehonderd mensen. Ook buitenlandminiser Hadja Lahbib was erbij: de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken staat in voor het verlenen van de eretekens.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni