Het Koningsplein wordt vanaf 2017 heraangelegd. Een groot deel van het plein wordt voorbehouden voor voetgangers. Er komt ook een lichtplan voor de historische gevels in de buurt. De Stad Brussel moet wel nog het licht op groen zetten voor het project.

Beliris, de federale investeringspot voor Brussel, kende begin oktober al de opdracht voor studie rond de herinrichting van het plein toe. Voorlopig gaat het dus wel om een studie, over de definitieve herinrichting moet nog onderhandeld worden met de Stad Brussel.

Paaltjes
In de plannen wordt meer dan de helft van het plein ingepland voor voetgangers. Vandaag is het overgrote deel van de ruimte voorbehouden aan auto's. Die verkeerszone wordt verkleind en beperkt tot een zijde van het standbeeld van Godfried van Bouillon. Het volledige deel aan de zijde van de kerk wordt autovrij. Paaltjes zouden de twee zones scheiden. De hulpdiensten kunnen via paaltjes die in de grond zinken wel nog op het verkeersvrije stuk komen.

In de plannen wordt de Naamsestraat afgesloten van het plein. Nu kunnen voertuigen vanop de Koningsstraat en de Regentschapsstraat nog de Naamsestraat nemen om naar de Kleine Ring te rijden. Of de straat ook effectief afgesloten wordt valt nog af te wachten. Ook hier moet de Stad haar fiat voor geven.

Lichtplan
Ook de gevels van het plein worden aangepakt om de “architecturale rijkdom van het plein te benadrukken”. Het project moet ook de toegang tot de musea aan het plein verbeteren. Ten slotte komt er ook een lichtplan om de gevels aan het Konings- en het Museumplein te accentueren.

Beliris kende op 9 oktober de opdracht al toe aan de tijdelijke vereniging Grontmij, West 8 en Cerau.

Tegen eind 2016 zou het studiewerk naar de herinrichting moeten afgerond zijn. De werken beginnen dan in 2017. Bij de heraanleg zou zo veel mogelijk materiaal op het plein hergebruikt moeten worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni