Kook met de microgolf en help zo Oekraïne: ook Belgische overheid komt met energietips

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 7 april 2022
Updated: 07-04-2022 - 14:48

Zet de verwarming een graadje lager, laat de auto wat vaker staan en warm eten op in de microgolf. Het zijn tips uit een nieuwe campagne van de federale overheid om energie te besparen, de energieafhankelijkheid van Rusland te verminderen en zo ook Oekraïne te helpen. "Elf miljoen kleine beetjes, dat maakt een heel groot verschil," zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die de campagne donderdag voorstelde.

Het gaat om een "informatiecampagne met goede raad om slim om te gaan met energie", "zonder verplichtingen of verboden", klinkt het. De campagne gaat gepaard met een radiospot op alle nationale zenders. Er is ook een website gelanceerd, ikhebimpact.be, waarop de tips staan.

Het gaat om zaken die veel mensen nu al doen, zoals de verwarming wat lager zetten of de auto wat vaker te laten staan voor de fiets of het openbaar vervoer. Maar de overheid raadt bijvoorbeeld ook aan om de verwarming een uurtje vroeger op nachtstand te zetten of om slim te koken en eten op te warmen in de microgolf, die vier keer minder verbruikt dan een gas- of inductievuur.

Een graad lager in federale overheidsgebouwen

De federale overheid geeft zelf het goede voorbeeld door de verwarming in de federale overheidsgebouwen een graad lager te zetten. Tot waar die gebouwen nu verwarmd worden is afhankelijk van locatie tot locatie, zegt administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen Laurent Vrijdaghs, maar het idee is om niet onder de 18 graden te gaan.

De overheid spoort de gezinnen ook aan om zich nu al voor te bereiden op komende winter, en te investeren in zaken als zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. De btw op deze producten gaat omlaag met zes procent.

In Brussel zijn dat de website renolution.brussels met alle premies voor de renovatie van gevels en energie. Die premies mikken in het bijzonder op gebruikers met een laag inkomen. Voor die eigenaars is het de bedoeling ten minste 50 procent van de kosten van hun energiewerkzaamheden te financieren. Op leefmilieu.brussels ontdek je hoe je kan investeren in groene energie.

De Belgische campagne volgt het voorbeeld van gelijkaardige initiatieven in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Dat laatste land heeft intussen net als Oostenrijk en Italië de eerste fase van de Europese noodplannen geactiveerd. Die drie landen zijn in grote mate afhankelijk van fossiele brandstoffen uit Rusland.

Tinne Van der Straeten (Groen), federaal minister van Energie

België is dat veel minder, benadrukt Van der Straeten, en dus stelt het probleem van bevoorradingszekerheid zich hier op dit moment niet. Ons land importeert 6 procent van het aardgas uit Rusland, in Duitsland is dat een veelvoud. Om die reden ligt de nadruk van deze campagne op de bewustmaking van het verbruik, zonder daar verplichtingen aan te verbinden.

Daar komt bij dat België goed geïnterconnecteerd is, met onder meer de haven van Zeebrugge die een draaischijf is voor LNG. "We volgen het elke dag nauw op met netbeheerder Fluxys en stellen vast dat het aardgas gewoon stroomt. We hebben geen problemen om de eigen gezinnen en industrie te bevoorraden en kunnen nog leveren aan de buurlanden," verzekert de minister.

België is wél voorbereid mocht de situatie zich voordoen, zegt Van der Straeten. In absolute nood - de derde fase in de driedelige noodplannen - kan dat leiden tot een beperking van de doorvoer van energie naar andere landen en de vraag, vooral aan de industrie, om het verbruik te verminderen.

Voor aardolie en uranium is België overigens meer afhankelijk van Rusland dan voor gas. Ons land importeert 30 procent van de totale aardolie-invoer uit Rusland, voor uranium gaat het om 20 procent.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?