Koppel draait op voor bodemvervuiling van 80 jaar geleden

© tvbrussel
08/04/2008
Een koppel uit Jette zit met de handen in het haar: hun huis geraakt maar niet verkocht. De grond waarop het huis in kwestie staat, blijkt vervuild te zijn met koper, het gevolg van een kopergieterij die daar ooit gestaan heeft. Het koppel dreigt nu op te draaien voor een vervuiling van zestig jaar geleden waar zij zelf niets mee te maken hebben.

Sinds enkele maanden wonen Denis Lamiroy en Jenny Warnij in hun nieuwe appartement in Jette. De woonst willen ze betalen met de verkoop van hun huis in Ganshoren, maar het geld waar ze op gerekend hadden, zit vast. De verkoop van hun huis is geblokkeerd omdat er geen gunstig bodemattest voor is. Zo'n attest is sinds 2005 verplicht.

"We kunnen niet verkopen omdat we blijkbaar op een lijst van het BIM staan, die zegt dat het om een historische vervuiling gaat van een koperbedrijf dat daar tussen de jaren '20 en '40 gevestigd was," legt Denis Lamiroy uit. "Wij hebben dit huis gekocht in 1991 en hebben dus niets met die vervuiling te maken."

Een bodemonderzoek toonde aan dat er in de tuin 410 milligram koper zit. De toegelaten waarde is 400 milligram. Via archiefstukken was de milieuadministratie BIM erachter gekomen dat er op het terrein van Lamiroy en Warnij ooit een kopergieterij had gestaan.
Hun grond staat op de lijst van 6000 mogelijk vervuilde gronden, maar het koppel wist dat pas na een brief van de notaris van de kopers. De milieuadministratie heeft nooit laten weten dat de grond mogelijk vervuild was.

"De komende jaren gaan eigenaren daarover ingelicht worden," klinkt het bij Donatienne Wahl, juriste van het kabinet Leefmilieu. "We gaan ook een nieuwe wet goedkeuren: de informatieprocedure zal breder omschreven worden. Er komt ook een internetsite met gratis basisinformatie over de vervuilde gronden," aldus Wahl.

Voor Lamiroy en Warnij betekent de vervuiling een financiële strop: zij draaien op voor de kosten van het bodemonderzoek. Bovendien moest het koppel een waarborg van 24.200 euro geven aan de milieuadministratie voor het geval een bodemsanering nodig is. Daardoor moest het koppel een brugkrediet aangaan voor het nieuwe appartement.

"We zijn ongerust," zegt Jenny Warnij. "Ik heb twee zonen en ik wil niet op straat komen te staan. Zéker niet voor iets waar wij niets mee te maken hebben, want daar komt het op neer."

Donderdag is er overleg tussen het kabinet van de milieuminister en het koppel.
In Brussel lopen er 1.600 dossiers over bodemverontreiniging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni