Jurgen De Landsheer, korpschef van de zone Zuid.

| Jurgen De Landsheer, korpschef van de zone Zuid, op een politietop in Brussel.

Korpschef zone Zuid: 'Moet agenten van straat halen door cipiersstaking'

© Belga
23/12/2021

De korpschef van de Brusselse politiezone Zuid is er niet over te spreken dat de cipiers van de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael deze kerstperiode staken. "Ik vind het zelf heel moeilijk om de vakantie van mijn personeel in te trekken om stakende cipiers te vervangen," zegt Jurgen De Landsheer. "Wij gaan dus mensen van het terrein moeten halen die instaan voor de algemene veiligheid."

De Landsheer zegt dat hij geen probleem heeft met stakingen. Hij vindt het wel "ongehoord" dat de politie niet alleen stakende cipiers, maar eigenlijk ook cipiers die vakantie hebben genomen voor kerstavond, moet vervangen. Daarom heeft hij de gevangenissen en justitie gevraagd om te kijken of er geen verloven van cipiers zouden kunnen worden ingetrokken. Vooralsnog bleef het daar "muisstil," zegt De Landsheer.

Voor kerstavond worden 26 agenten gevorderd van de politiezone Zuid. En dat is te veel. "Ik zou mensen uit vakantie moeten halen, weg van vrienden en familie, om andere mensen vakantie te kunnen geven," hekelt de korpschef. "Ik kan dat niet verantwoorden." Het gevolg zal zijn dat eigenlijke taken van de politie, zoals preventieve patrouilles, noodgedwongen verwaarloosd moeten worden. "Ik ga mensen van het terrein halen die moeten instaan voor de veiligheid van alle inwoners van Brussel en voor inbraakpreventie, omdat wij cipiers moeten vervangen die van hun kerstdiner willen genieten," zegt De Landsheer, die dat "ongehoord" vindt.

De korpschef benadrukt wel dat hij wettelijk verantwoordelijk is voor de veiligheid en dat hij zijn verplichtingen na zal komen. "Maar mijn mensen staan al gedurende twee jaar in de vuurlinie. Ik zou graag hebben dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt."

De staking in de Brusselse gevangenissen gaat donderdagavond om 22 uur van start en duurt tot 6 uur 's ochtends op kerstdag. De cipiers voeren actie tegen de overbevolking van de gevangenissen en een tekort aan personeel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni