Kotentekort op de VUB: honderd studenten moeten plaats ruimen

Fauve Deldime
© BRUZZ
30/05/2023
Updated: 31/05/2023 10.43u

Voor het eerst moeten honderd VUB-studenten aan het einde van het academiejaar hun kot verlaten om plaats te maken voor nieuwkomers. Reden is het nijpende tekort aan studentenkamers terwijl de vraag alleen maar groeit. "Wij werden zo laat verwittigd dat het nu erg moeilijk wordt om nog een nieuw kot te vinden.”

De VUB werkt al jaren met een prioriteitenlijst, waarbij nieuwe studenten voorrang krijgen. Toch konden studenten die tijdens hun bachelor op de VUB een kot konden bemachtigen in Etterbeek dat ook gedurende hun hele studententijd behouden. Omdat de instroom van nieuwe studenten ieder jaar harder groeit dan het aantal beschikbare koten, moet de VUB nu voor het eerst 100 studenten vragen hun kot te verlaten. De VUB heeft maar 1540 koten in de aanbieding terwijl er inmiddels al zo'n 4000 aanvragen zijn.

“Dit jaar moesten we aan 100 studenten die aan hun derde jaar beginnen, meedelen dat ze niet meer in aanmerking komen voor een kot", vertelt VUB-afdelingshoofd Studentenhuisvesting Bart Geelen. “Deze studenten komen wel nog op een wachtlijst, maar moeten inderdaad rekening houden met de mogelijkheid dat ze hun kot kwijt zijn.”

Communicatie

Een van de getroffenen is de tweedejaarsstudent Burgerlijk Ingenieur Kamiel Beerten die nog geen nieuw kot heeft gevonden voor komend academiejaar. “Ik was onder de indruk dat ik drie jaar recht had om in mijn kot te blijven”, klinkt het.

Hij hekelt daarbij ook de communicatie van de VUB, die volgens hem pas op 15 mei kwam. “Naar mijn mening heeft de universiteit ons te laat verwittigd en nu zijn er al heel wat koten weg. Dat het momenteel examens zijn, maakt de zoektocht naar een nieuw verblijf er bovendien niet makkelijker op."

"We begrijpen dat dit een harde boodschap is voor de studenten, maar het is niet correct te stellen dat we te laat communiceren, reageert Geelen. "We communiceren het hele jaar door over ons prioriteitensysteem en we in mei zullen melden of een student al dan niet kan blijven."

Bart Geelen erkent wel dat er een kotentekort is. "In Brussel zijn tussen de 10.000 à 20.000 koten tekort. Dus er zit wel degelijk druk op die markt. Wij verwijzen studenten die nog op zoek zijn door naar Brik. Zij hebben vierduizend kwaliteitsvolle studentenkoten in portefeuille. Die koten komen meestal wel pas in juli vrij, omdat studenten pas na de eerste zit beslissen of ze al dan niet blijven."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni