Dit pand wordt door het krakerscollectief Solidaire Opvordering bezet sinds vrijdag

Krakers bezetten leegstaand pand in Laken: ‘Enkel voor vrouwen’

KVDP
© BRUZZ
17/04/2021

Op initiatief van het krakerscollectief Solidaire Opvordering wordt een leegstaand pand in Laken sinds vrijdag gekraakt. De bedoeling is om er “slecht gehuisveste of dakloze vrouwen” onderdak te bieden, “met of zonder kinderen en met of zonder papieren”.

Sinds de tweede lockdown heeft het krakerscollectief Solidaire Opvordering al verschillende andere kraakpanden in Brussel geopend. In Laken gaat het om de zevende poging tot bezetting van het collectief. Twee eerdere pogingen waren mislukt. Het pand in de Lakense Charles Demeerlaan wordt sinds vrijdag bezet door een tiental mensen.

“Het gebouw staat al meer dan een jaar leeg en heeft nog steeds geen stedenbouwkundige vergunning. Het is dus goed mogelijk om dit gebouw ter beschikking te stellen voor een solidair project totdat de effectieve werkzaamheden beginnen”, klinkt het bij het collectief. Dat zou contact hebben opgenomen met de Stad Brussel. Intussen is de politie al langsgegaan ter controle.

Voor vrouwen

Het collectief kondigde eind maart aan te stoppen met de bezetting van leegstaande gebouwen, maar volgens de krakers is de nood aan zulke initiatieven niet verdwenen. In het kraakpand in Laken wil het collectief enkel vrouwen onderdak bieden. “Het doel van deze solidaire opvordering is om stabiel en veilig onderdak en opvang te bieden aan slecht gehuisveste of dakloze vrouwen in precaire omstandigheden, met of zonder kinderen en met of zonder papieren", schrijft het collectief nog.

De krakers in Laken worden gesteund door Angela D., een vzw die zich inzet voor de huisvesting van vrouwen. "Deze tijdelijke bezetting is verre van ideaal, maar is vandaag de enige oplossing voor deze Brusselse vrouwen", klinkt het bij die vereniging.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni