Krakerscollectief Koningsstraat 123 lanceert campagne voor nieuw gebouw

© vzw Woningen 123
| Spandoek tegen de antikraakwet in de Vooruitgangsstraat.
Updated: 24-04-2018 - 08:31

Het bewonerscollectief dat al meer dan tien jaar in het gebouw in de Koningsstraat 123 verblijft, moet op zoek naar een nieuwe woning. Om hun zoektocht naar een leegstaand gebouw onder de aandacht te brengen, starten de bewoners op dinsdag 24 april een campagne.

woningen 123 logements

De bewonersgemeenschap van de Koningsstraat 123 telt vandaag ongeveer 60 leden. Het liefst zouden ze allemaal samen naar een nieuw gebouw verhuizen. Omdat die zoektocht niet vanzelf gaat, start het collectief, dat zich verenigt in de vzw Woningen 123 Logements, op dinsdag een campagne.

“De nieuwe anti-kraakwet maakt het voor ons heel wat moeilijker om een nieuwe woning te vinden,” zegt Koen Berghmans, bewoner van de Koningsstraat 123. “Vroeger ging alles via de vrederechter, maar nu worden we gecriminaliseerd.”

Om de bewoners zo snel mogelijk een nieuwe thuis te bieden, onderzoekt het collectief alle mogelijkheden, van verouderde fabriekspanden met bureauruimtes tot eenvoudige appartementen. “En met onze campagne willen we aantonen dat we in staat zijn om grote gebouwen te beheren,” vertelt Berghmans.

De Koningsstraat 123 werd al elf jaar bezet volgens een overeenkomst van tijdelijke bezetting. In november 2017 werd het echter door het Waals Gewest verkocht aan Upgrade Estate, een privéonderneming gespecialiseerd in studentenhuisvesting. Het bewonerscollectief kreeg precies één jaar de tijd om een nieuwe woning te vinden.

Shout Out

Tussen 12 en 14 uur is Koen Berghmans van vzw Woningen 123 te gast in Shout Out. Heb jij een vraag voor Koen Berghmans over de nieuwe anti-kraakwet? Laat het ons weten en wij leggen ze aan hem voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?