Kranten: 'Achter Salah gaan duizenden anderen schuil'

© Belga
19/03/2016

In de kranten staat op zaterdag één onderwerp centraal: de arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam op vrijdag in Molenbeek, na een zoektocht van 126. De kranten zijn het erover eens dat deze arrestatie een groot succes was, maar waarschuwen ook dat "met Salah Abdeslam de duivel nog niet verdreven is".

"Na dit succes en de terechte schouderklopjes, volgt de ontnuchtering", schrijft Lars Bové van de Tijd. "Achter Salah Abdeslam en andere pionnen van IS die nu zijn gevat, gaan er nog duizenden anderen schuil. En onze veiligheidsdiensten weten maar al te goed dat ze daar in Syrië hun plannen om opnieuw grote aanslagen te plegen in Europese landen zoals België en Frankrijk niet hebben opgeborgen met de vangst van Abdeslam." Bovendien konden deze terroristen maandenlang schuilen in safehouses die zich onder onze neus bevinden. "Dat is geen Belgisch, maar een Europees probleem."

"Het zou een misvatting zijn om te denken dat alles opgelost is", zegt ook Bart Eeckhout van De Morgen. "De aanhouding van Abdeslam, vier maanden na de aanslagen van Parijs waaraan hij deelnam, roept juist nieuw en ongemakkelijke vragen op." Een algemene les kan zijn dat de veiligheidsdiensten dringend moeten investeren in kennis van het milieu waar radicaal-islamisme en zwaar banditisme elkaar raken. Daarnaast heeft Abdeslam kunnen rekenen op een netwerk van sympathisanten, en zo'n netwerk moet uitgespit worden en de aantrekkingskracht op andere jongeren stil te leggen. "Dat zal repressie vragen, maar ook preventie, keiharde preventie", aldus Eeckhout.

"Mission accomplished? Molenbeek 'opgekuist'? Dat is voorbarig", waarschuwt Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad). "Alles wijst erop dat er mogelijk nog wel meer safehouses zijn die voor terroristen onveilig moeten worden gemaakt. En dat er nog veel werk is bij die jongeren die vinden dat de politie in hun wijk niets te zoeken heeft, zelfs niet als het om een terrorist met bloed van Parijs aan de handen gaat."

Jan Segers van Het Laatste Nieuws wijst erop dat de woning waarin Abdeslam verbleef mogelijk toebehoorde tot de gemeente Molenbeek, maar dat de burgemeester dat vrijdag kon bevestigen noch ontkennen. Bovendien kon Abdeslam maandenlang ongestoord schuilen en circuleren in Molenbeek, waar iedereen hem kende. "Als de euforie van gisterenavond is weggeëbd en de presidentiële complimenten van Obama en Hollande zijn gesavoureerd, blijft enkel de nuchtere vaststelling dat het terrorisme in onze hoofdstad rustig rijpen kan en na gedane arbeid hier op adem komen mag."

"Onbetwist­baar bevestigt dit de indruk dat Molenbeek een wetteloze plek is waar recht en orde weinig te betekenen hebben", schrijft ook Bart Sturtewagen van De Standaard. "Molenbeek zal spreekwoor­delijk blijven als oord waar radicalisme en terrorisme ongehinderd kunnen gedijen." "Het probleem met terrorisme is dat één of enkele individuen in staat zijn om drama's aan te richten en een heel land te ontwrichten. Dat maakt het zo moeilijk om het te bevechten", waarschuwt ook Dirk Hendrikx (Gazet van Antwerpen). "En daarom is het zo belangrijk dat op elk niveau en door elke betrokken partij efficiënt wordt gewerkt."

In Het Belang van Limburg tot slot, schrijft Eric Donckier dat de maandenlange zoektocht "een nieuw bewijs is voor het nu vaststaande feit dat Brussel een broeihaard is voor zelfverklaarde godsdienststrijders. In werkelijkheid gaat het om niets anders dan een verloren gelopen generatie die in haar streven naar een hoger doel in het leven ontspoorde tot even blind als meedogenloos terrorisme. Het mag duidelijk zijn, de arrestatie van Salah Abdeslam is geen eindpunt maar het begin van een heel lange strijd."

Antiterreuractie

Op vrijdag 18 maart is Salah Abdeslam, de lange tijd voortvluchtige en overlevende terreurverdachte van de aanslagen in Parijs, gevat in Molenbeek. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Antiterreuractie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni