De organisatie Place-Lumumba-Plein wil een pleintje in de Elsense Matongewijk officieel omdopen tot het Patrice Lumumba-plein. Schepen Maite Morren (SP.A) ziet dat alvast helemaal zitten.

Aan de achterkant van de Sint-Bonifaaskerk in Matonge moet het Patrice Lumumba-plein komen. Althans, volgens de organisatie Place-Lumumba-Plein.

Patrice Lumumba werd in 1961 vermoord, nog geen jaar nadat hij de eed had afgelegd als eerste democratisch verkozen premier van Congo. Het pleintje moet Lumumba in herinnering brengen, maar ook de banden aanhalen tussen Congo en België.

"Het plein zou de plaats van de Congolese geschiedenis binnen de Belgische geschiedenis herwaarderen, en de Congolese gemeenschap in België erkennen", zegt Gia Abrassart.

Het voorstel wordt goed onthaald door zowel burgers als politici. Voor hen is het tijd dat er ook een Congolese naam in het straatbeeld van ons land opduikt.

"Er is een grote beweging van burgers, journalisten, academici en parlementairen die deze erkenning vragen", zegt Abrassart. "In België zijn er 98 straten die namen dragen van kolonialen dragen of van mensen gelieerd aan de Congolese kolonisatie, maar geen enkele draagt de naam van een Congolees."

Eerbetoon
Maite Morren, SP.A-schepen in Elsene, vindt het alvast geen slecht idee. Zij speelde het al door aan het college.

"Ik vind het een mooi initiatief", zegt ze. "Het is belangrijk dat er een eerbetoon komt voor een icoon als Lumumba, zeker in een internationale stad als Brussel, én gezien het koloniale verleden van België. Ik heb het al voorgelegd aan het college daar hoor ik alvast geen negatieve reacties. Het kan natuurlijk nog een hele tijd duren om de administratie te doorlopen, maar het is een belangrijk signaal."

Nog even afwachten dus. De organisatie lijkt met een zelfgeplaatst bordje de voorbijgangers alvast te laten wennen aan een mogelijke nieuwe naam voor het plein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni