Kritiek op goedkeuring ‘ouderwets project’ Uplace

© brusselnieuws.be
22/01/2016

De Vlaamse oppositiepartijen SP.A en Groen zijn niet te spreken over de goedkeuring door de Vlaamse regering voor de ruimtelijke plannen voor winkelcomplex Uplace. Stadsvereniging BRAL en de Bond Beter Leefmilieu overwegen juridische stappen. Bij Voka noemt men de beslissing dan weer “een overwinning voor de rechtszekerheid”.

SP.A vindt het "onbegrijpelijk" dat de Vlaamse regering doorzet met Uplace. "Het is een slecht project dat rampzalig is voor de mobiliteit rond Brussel en dat jobs vernietigt in de handelscentra van onze steden. Iedereen is het erover eens dat Uplace zal zorgen voor meer files, meer luchtvervuiling en minder jobs. En toch doet de regering koppig voort", zegt fractieleider Joris Vandenbroucke in een eerste reactie.

"Dat minister Schauvliege haar handtekening zet onder een beslissing waarvan ze zélf geen voorstander is, evenmin als de fractieleiders van meerderheidspartijen Open Vld en CD&V, toont aan dat dit dossier het voorwerp is van brute machtspolitiek waarin enkel zakelijke belangen doorwegen", meent Vandenbroucke. "Hopelijk trekt de Raad van State hier alsnog een streep door", besluit de sp.a-politicus.

Ook Groen is niet te spreken over de goedkeuring. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum spreekt van "de zoveelste reanimatie van Uplace". "Het is ongelooflijk hoeveel energie de Vlaamse regering steekt in het reanimeren van Uplace. Mochten ook kleine ondernemers in Vlaanderen deze aandacht krijgen, ze zouden dolgelukkig zijn. Blijkbaar vindt de Vlaamse regering dit ouderwetse project heel belangrijk", aldus Sanctorum.

Vlaams Belang is eveneens een tegenstander. Toch noemt fractieleider Chris Janssens de beslissing "geen verrassing". "N-VA kon niet meer terug. Maar het draagvlak voor dit dossier is volledig weg. Uplace is een project van het verleden dat nergens nog gesteund wordt. Maar blijkbaar telt de mening van het volk niet meer", aldus Janssens.

Leefkwaliteit
Het middenveld is evenmin enthousiast over de beslissing. Bond Beter Leefmilieu (BBL) en stadsbeweging BRAL vrezen dat Uplace een van de grootste filepunten van het land zal worden. “Die enorme verkeersstroom is nefast voor de leefkwaliteit in de regio. Files op de ring en sluikverkeer in de omliggende gemeenten zullen nog verder toenemen. De nu al slechte luchtkwaliteit in de regio zal verder verslechteren. Vooral het ultrafijn stof en de verzurende stikstofoxiden zijn zorgwekkend voor de gezondheid,” zegt Erik Grietens van Bond Beter Leefmilieu.

De twee verenigingen beraden zich over verdere juridische stappen tegen het project.

Ondernemersklimaat
Ander geluid valt er te horen bij ondernemersorganisatie Voka. “Dit is een overwinning in ons streven naar een rechtszeker ondernemersklimaat en de ontwikkeling van een verlaten industriezone”, zegt algemeen directeur Peter Van Biesbroeck.

De ontwikkeling van reconversiezone Vilvoorde-Machelen kan nu eindelijk beginnen, aldus Voka. “Deze beslissing gaat veel ruimer dan dat ene shopping- of belevingscenter waarop tegenstanders het zo graag beperken”, luidt het. “Dit gaat om de duurzame ontwikkeling van een verlaten en vervuilde industriezone, waar nu plaats gemaakt wordt voor nieuwe bedrijvigheid, woningen, kantoren en zelfs een ziekenhuis. Het komt dus de hele regio ten goede. Bovendien betekent deze beslissing een hefboom om bepaalde mobiliteitsmaatregelen waar wij al jaren voor pleiten, in beweging te krijgen: een nieuw treinstation, tramlijnen, nieuwe fietspaden en een betere verbinding van deze zone met de Brusselse ring. Die laatste werken zijn al bezig, hopelijk volgen de anderen ook snel.”

Ook de burgemeester van Machelen Jean-Pierre De Groef, nochtans lid van SP.A, is blij met de "positieve beslissing". "Nu kunnen we eindelijk werk maken van jobcreatie en dat verloederd gebied aanpakken", zegt De Groef.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek , Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni