Kritiek op Leopold II-hommage van Stad Brussel

LB
© brusselnieuws.be
15/12/2015

Donderdagavond vindt een herdenking van de 150-jarige troonsbestijging van Leopold II plaats, met optocht en bijeenkomst in het Stadhuis. Bruno De Lille, Brussels parlementslid van Groen, vindt het niet kunnen dat de Stad op deze manier ‘de grootste verantwoordelijke voor de Congolese genocide’ honoreert.

Update: ondertussen is de herdenking geannuleerd, zie: Stad annuleert hommage aan Leopold II

Initiatiefnemer van de herdenking is Schepen van Patrimonium en Stedenbouw Geoffrey Coomans de Brachène (MR). Op het programma staat een optocht van aan het standbeeld van de vroegere vorst in de Troonlaan naar het Stadhuis. Daar zal dan over leven en werk van de monarch zal gepraat worden.

“Moreel is deze optocht compleet verwerpelijk”, zegt Bruno De Lille aan onze redactie. “Dit is lachen met het leed van de genocideslachtoffers en hun nabestaanden.”

De Lille hoopt door ruchtbaarheid aan de hommage te geven in de media protesten zullen volgen en ze uiteindelijk verhinderd zal worden. “Misschien mag de optocht wettelijk wel, maar ik hoop dat de publieke opinie er hoogte van krijgt en ze zich moeten terugtrekken. België heeft nog een lange weg af te leggen voor de erkenning van de Congolese genocide.”

Voor schepen Coomans de Brachène moet men de figuur Leopold II in de context van zijn tijd zien. “Het is een optocht waarin we de excellente stedenbouwkundige verwezenlijkingen van de vorst huldigen”, klinkt het. “Hij is een controversieel figuur, zeker, maar hij heeft ook veel goede dingen verwezenlijkt. Trouwens: zelfs Hergé zou je vandaag als antisemitisch en racistisch kunnen beschouwen”.

Intussen is Dyab Abou Jahjah's Movement X via Facebook een betoging op poten aan het zetten, 'Leopold Assassin Protest Mob'. Movement X roept op om op hetzelfde uur als de optocht de slachtoffers van de genocide te eren door 'Leopold moordenaar' te schreeuwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni