Kunstberg uitgerust met zuinigere verwarmingsketels

© PhotoNews

De Regie der Gebouwen heeft de renovatie van de stookplaats van de Brusselse Kunstberg zo goed als afgerond. Er werden drie nieuwe verwarmingsketels geïnstalleerd die een derde minder vermogen nodig hebben. Tegen begin 2020 wordt er nog een warmtekrachtkoppelingscentrale geplaatst die de energiefactuur stevig moet doen dalen.

De stookplaats van de Kunstberg voorziet het Algemeen Rijksarchief, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) van warmte. De drie voormalige stookketels waren aan vernieuwing toe en dus werden ze vervangen door drie nieuwe condensatie- en hogerendementsketels. De schoorstenen werden van nieuwe roestvrijstalen buizen voorzien die bestand zijn tegen condensatie.

De gerenoveerde stookplaats van de Kunstbergsite zal door de Regie der Gebouwen in samenwerking met Sibelga ook nog voorzien worden van een warmtekrachtkoppelingscentrale. Dit systeem zal het mogelijk maken om de energie-efficiëntie van de volledige site te verbeteren, de CO2-uitstoot te verminderen met 500 ton per jaar en de energiefactuur met 35.000 euro per jaar (exclusief btw) te doen dalen. De werken hieraan gingen van start in oktober 2019 en tegen begin 2020 zou de installatie operationeel zijn.

Er is een warmteleveringscontract afgesloten voor een termijn van 10 jaar met Sibelga en dat aan een prijs die lager ligt dan de productieprijs van warmte die door een klassieke installatie wordt opgewekt. Als tegenprestatie wordt de elektriciteit die gelijktijdig wordt opgewekt, geïnjecteerd in het distributienetwerk. Sibelga zal als eigenaar van de installatie ook groenestroomcertificaten ontvangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?