Kunstenaar Luc Hoenraet (1941-2023), materieschilder, tekenaar, etser en lithograaf

| Kunstenaar Luc Hoenraet (1941-2023), materieschilder, tekenaar, etser en lithograaf.

Kunstenaar Luc Hoenraet op 81-jarige leeftijd overleden

Robin VanpƩe
27/04/2023

Luc Hoenraet is vorige week op 81-jarige leeftijd in Veurne overleden. Dat melden zijn zoon Daan Hoenraet en dochter Cleo Hoenraet aan BRUZZ. Hoenraet was vooral bekend om zijn werk als beeldend kunstenaar, maar was ook een gewaardeerd jazzcriticus en docent aan de RHoK-academie in Etterbeek.

Hoenraet stierf op 18 april in Veurne, vertelt zijn zoon Daan. "Hij heeft een mooi leven gehad en het fel beleefd. Hij was zeker geen uitdovend karakter, tot de dag voor zijn dood bruiste hij nog van energie."

Hoenraet werd geboren in Aalst op 28 juni 1941 en studeerde aan het Sint-Lucas instituut in Schaarbeek. Na zijn huwelijk met Sonia Meeze bleef hij in Brussel wonen. Hoenraet werd een bekend en geroemd docent drukgrafiek aan de RHoK Academie voor beeldende en visuele kunsten in Etterbeek. Daar bleef hij tot 1992 lesgeven.

Zijn kunstwerken kenmerken zich vooral door het gebruik van kruissymbolen. Door dichter en schrijver Willem Roggeman gevraagd naar zijn fascinatie voor zulke symbolen antwoordde Hoenraet: "Wat ik zo interessant vind aan dat teken, is dat het universeel is en dat het voor verschillende interpretaties vatbaar is. Het houdt dus verschillende mogelijkheden in, zowel op esthetisch vlak als qua betekenis".

De assen van Hoenraet worden in intieme kring uitgestrooid in de Oude Abdij van Drongen, in de nabijheid van een van zijn kunstwerken.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni