Kuregem krijgt nabijheidspolitie

© Sander De Wilde / Imagedesk.be

De inzet van nabijheidspolitie heeft de levenskwaliteit in het centrum van Anderlecht en in Kuregem duidelijk verhoogd, stelt het gemeentebestuur. Daarom wordt het politieteam van Kuregem officieel een Koban, een op Japanse leest geschoeide buurtpolitie.

De grote Japanse steden zijn bezaaid met kleine buurtcommissariaten of kobans. Daardoor is de stadscriminaliteit sterk teruggedrongen. De agenten houden zich vooral bezig met het onveiligheidsgevoel, verkeer, burenruzies, openbare netheid en preventie.

Het CPO-team – ook wel Cureghem Police Operations – voert nu al een jaar acties in Kuregem. Omdat de resultaten vruchten lijken af te werpen, werd nu beslist om het team officieel om te vormen naar een koban.

De aanpakt lijkt op die in het centrum van de gemeente, maar is toch verschillend. “In deze versie is het gemeentelijke luik niet aanwezig,” legt burgmeester Eric Tomas (PS) uit. “Het project in Kuregem bestaat dus enkel uit politiemensen en telt geen personeelsleden van de netheidsdiensten.”

Niet voor Peterbos

Het Virtus-project in het centrum van de gemeente zag het licht in mei 2015 en speelt in op de klachten van handelaars en inwoners door extra wijkpatrouilles en ordediensten in te zetten. Volgens de politiezone Zuid oogt de balans positief, met vooral een daling van het aantal diefstallen (- 26 procent) en agressie (-25 procent).

Een gelijkaardig project voor de wijk Peterbos komt er niet meteen. “Deze projecten worden ingeschakeld in buurten die dichtbevolkt zijn. In de Dapperheidswijk wonen 20.000 inwoners en in Kuregem zijn dat er nog meer. In Peterbos, waar slechts 3.500 mensen wonen, proberen we de problemen op een andere manier aan te pakken, onder meer met een wijkcontract,” vertelt de burgemeester.

Op termijn zal de koban in Kuregem 25 voltijdse personeelsleden tellen, waarvan één commissaris en drie hoofdinspecteurs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?