Kwart van Elsene wordt zone 30

© Sergio Morchon via Flickr

Een groot stuk ten zuiden van de Generaal Jacqueslaan in Elsene wordt zone 30. “De buurtbewoners durven nu bijna de straat niet oversteken” zegt schepen voor Mobiliteit Caroline Désir (PS) aan BRUZZ. Begin oktober treedt de zone in werking.

Het gaat om een gebied van 1,7 vierkante kilometer of goed één vierde van de totale oppervlakte van de gemeente. Bijna alle straten ten zuiden van de Generaal Jacqueslaan passen erin. Een ambitieus project dus, maar volgens schepen voor Mobiliteit Caroline Désir (PS) broodnodig.

“Automobilisten komen er van de autostrade en rijden nog veel te snel in de brede lanen van de wijken daar”, zegt Désir aan BRUZZ. “De buurtbewoners zijn bang om de straat over te steken. Om de kans op een ernstig letsel te verlagen en om de leefbaarheid in de straten te verhogen, besloten we met het College dan maar de limiet meteen op 30 kilometer per uur te leggen.”

Een inhaaloperatie, klinkt het. “Andere gemeenten zoals Schaarbeek en Etterbeek hebben al veel langer zulke zones. Wij hebben nu wel meteen een heel grote zone, omdat het verwarrend werkt als je soms wel en soms niet de limiet op 30 kilometer per uur legt. Alleen de echt grote lanen zoals de Generaal Jacqueslaan en de Pleinlaan blijven zone 50.”

In eerste instantie wil de gemeente sensibiliseren, door affiches uit te hangen en elektronische borden met rode en groene smileys te installeren. “Pas in een tweede fase zullen wij ook repressief optreden”, aldus Désir.

Op termijn moet ook het noorden van Elsene zone 30 worden, tenminste, als de test in het zuiden succesvol blijkt.

Op onderstaand kaartje zie je precieze omvang van het testgebied.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Hek begraafplaats Schaarbeek wordt deels verwijderd

samenleving 1517994422

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook