Laatste bewoners Vooruitgangstraat willen niet weg

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
09/02/2011
De bewoners van de Vooruitgangstraat die moeten verhuizen voor een nieuwe spoorviaduct, weten nog altijd niet waar ze aan toe zijn.

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel draalt met het indienen van de plannen. Dat is gebleken op een overleg, vrijdag, op het kabinet van staatssecretaris voor Stedenbouw Emir Kir (PS). Infrabel heeft in mei 2009 een positief advies gekregen voor de bouw van een spoorviaduct in de Vooruitgangstraat. Die moet snel en traag treinverkeer van elkaar scheiden. Maar Infrabel moest wel de plannen aanpassen. "En dat is nog altijd niet gebeurd," zegt Fabienne Defrance, woordvoerster van het kabinet-Kir. Zolang kan er geen bouwvergunning worden afgeleverd.

De spoorviaduct ligt gevoelig. 28 huizen moeten worden afgebroken, zo'n tweehonderd bewoners moeten verhuizen. Een groot deel heeft de buurt al verlaten, maar niet iedereen heeft zomaar de kans om elders te gaan wonen. Dat zegt Claire Scohier van Inter-Environnement Bruxelles (IEB), die samen met de laatste bewoners voor een menselijke oplossing strijdt. "Wij zijn niet overtuigd van de noodzaak van de viaduct. Er zijn alternatieven."

Komt de viaduct er toch, dan hebben de bewoners van de achtergestelde buurt recht op een nieuwe woning, vindt IEB. De gemeente heeft vorige zomer een fonds van 500.000 euro opgericht voor verhuispremies voor de huurders, maar IEB vindt dat onvoldoende. "De meeste mensen zouden graag in de buurt blijven wonen. Infrabel moet nieuwe woningen bouwen, het liefst in de buurt."

Infrabel gaat intussen verder met de onteigeningsprocedure. Een derde van de huizen is al onteigend; over een derde wordt onderhandeld; een derde van de eigenaars weigert. Professor emeritus Albert Martens (KU Leuven), die de bewonersactie een warm hart toedraagt en zelf de grootschalige onteigeningen in de Noordwijk in de jaren 1970 heeft meegemaakt, zegt dat de overheid bij het onteigenen subtiel te werk gaat. "Het zijn bodemprijzen. Het Comité van Aankoop doet er nu eenmaal alles aan om het overheidsgeld zo zuinig mogelijk te besteden."

Martens is er niet over te spreken dat 85 gezinnen moeten verhuizen, "zeker niet op een moment dat het Brussels Gewest roept dat er duizenden woningen nodig zijn voor de verwachte bevolkingsgroei."

Daar knelt ook het schoentje. Volgens het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) mag in een bepaalde zone het aantal woningen niet dalen. Infrabel en de gemeente Schaarbeek betwisten die interpretatie, maar een recent arrest van de Raad van State in een andere zaak bevestigt dat het aantal woningen op peil moet blijven. Is het daarom dat Infrabel draalt met het indienen van de plannen?

De bewoners laten het hier niet bij. Volgende week zullen ze de gemeenteraad interpelleren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni