De laatste der Mohikanen: de krantenkiosk op de Gulden-Vlieslaan.
© Google Streetview | De krantenkiosk op de Gulden-Vlieslaan.

Laatste Brusselse krantenkiosk verdwijnt per 1 januari

NLS
© BRUZZ
04/12/2023

Op de Gulden-Vlieslaan staat de laatste krantenkiosk van Brussel. Voorlopig althans, want 31 december valt het doek definitief. Na 38 jaar gaat uitbater Paul met pensioen.

De afgelopen jaren gaven steeds meer uitbaters van Brusselse krantenkiosken er de brui aan omdat ze verplicht werden om te vertrekken, of simpelweg omdat ze te weinig inkomsten opbrachten. De kiosk aan het rondpunt van de Gulden-Vlieslaan en de Louizalaan is de laatste van zijn soort, een stille getuige van toen Brussel er nog 52 telde.

Maar weldra sluiten ook daar de luikjes. Op 1 januari gaat uitbater Paul met pensioen na 38 jaar dienst. Daarmee zal de kiosk voorgoed uit het straatbeeld verdwijnen, zo bevestigt het kabinet van Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) na berichtgeving van La Capitale. "AMP s.a., het bedrijf dat eigenaar is van de kiosk, vindt geen nieuwe uitbaters meer. Daarom wensen ze hun overeenkomst met de stad Brussel niet langer te verlengen."

Op nieuwe krantenkiosken hoeven de Brusselaars voorlopig niet te hopen. "In 2018 lanceerden we nog twee vacatures voor de uitbating van een kiosk: eentje op het Jean Reyplein, de andere op het Agoraplein. Er volgde slechts één kandidatuur, en dat was AMP s.a.. De kiosken zijn echter nooit geopend omdat het bedrijf er niet in slaagde personeel te vinden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie