© Belga | Tientallen mensen brachten een laatste eer aan Dean Verberckmoes op de Kunstberg in Brussel.

Laatste eerbetoon aan 4-jarige Dean in Brussel

© Belga
13/02/2022

Tientallen mensen zijn zondagnamiddag aan de Kunstberg in Brussel bijeengekomen om een laatste eer te betuigen aan Dean Verberckmoes, de 4-jarige jongen die half januari om het leven werd gebracht en wiens lichaam in Nederland werd teruggevonden. Er vloeiden tranen en mensen omhelsden elkaar.

Familieleden van Miguel, de jongen die eerder door hoofdverdachte Dave De Kock werd vermoord, namen het woord, evenals Eric Geijsbregts, de vader van Nathalie Geijsbregts die in 1991 verdween. Mensen legden bloemen en knuffels neer bij de foto's van de twee jongens. Die zullen op het graf van Dean in Verrebroek, in de provincie Oost-Vlaanderen, worden gelegd.

"We zijn hier vandaag om onze steun te betuigen aan de mama van Dean", zei Miranda, de tante van Miguel. "Het is moeilijk te begrijpen voor mij, want het is dezelfde schuldige. Een straf van tien jaar is niets vergeleken met wat hij gedaan heeft. Ze had veel zwaarder moeten zijn."

"Ik wou dat slachtoffers meer rechten zouden hebben"

Eric Geijsbrechts

Dave De Kock werd in 2010 tot een gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld voor de dood van de 2-jarige Miguel in 2008 in Ravels (in de provincie Antwerpen). Hij zat zijn volledige straf uit en kon na zijn vrijlating in 2018 niet verder opgevolgd worden door justitie. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zei daarover dat dit vandaag anders is en dat een veroordeelde nu na zijn vrijlating nog gedurende vijftien jaar opgevolgd kan worden.

"Sinds de verdwijning van Nathalie heb ik elf ministers van Justitie gesproken en ik heb onvoldoende verandering gezien", zei Eric Geijsbregts. "Ik wou dat slachtoffers meer rechten zouden hebben, want ik vind dat er meer aandacht gaat naar de rechten van de daders dan naar die van de slachtoffers... De verdachten blijven bijvoorbeeld vaak voorwaardelijk vrij in afwachting van hun proces, maar ze zouden met een enkelband onder elektronisch toezicht moeten staan."

Dave De Kock ontkende dinsdag voor het gerecht in Amsterdam dat hij Dean Verberckmoes had ontvoerd en vermoord. De Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam moet beslissen of de dertiger al dan niet aan België wordt overgeleverd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie