Labour-leider Jeremy Corbyn huldigt vernieuwd Jo Coxplein in

© Twitter Richard Canoe
| "Twee jaar later en na al het harde werk moeten we ervoor blijven zorgen dat haar dood niet voor niets is geweest", zegt Kim Leadbeater, de zus van Jo Cox.

In Brussel is vandaag aan de achterkant van de Ancienne Belgique, langs de Lollepotstraat, het Jo Coxplein ingehuldigd. Op de plechtigheid waren naast de ouders en de zus van de vermoorde Britse politica ook leider van de Labourpartij Jeremy Corbyn, S&D-fractieleider in het Europees parlement Udo Bullmann en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en zijn schepencollege aanwezig. 

Jo Cox woonde zes jaar in Brussel, toen ze als medewerker verbonden was aan het Europees Parlement. De Ancienne Belgique en de buurt errond behoorden tot de favoriete plekken van de muziekliefhebster. Al stond Cox vooral bekend als geëngageerde feministe, voorstander van Europa en verdediger van de rechten van de vrouw en vluchtelingen.

"Ze hield van Brussel, de muziek, het internationale en het multiculturele karakter van de stad. Jo behandelde mensen altijd zoals je ze moet behandelen, met respect. Ongeacht waar ze was, ze wilde altijd mensen samenbrengen", zei Jeremy Corbyn.

'Dood mag niet voor niets geweest zijn'

Cox werd als lid van Labour op 16 juni 2016, een week voor het brexit-referendum, neergeschoten en -gestoken. "Twee jaar later en na al het harde werk moeten we ervoor blijven zorgen dat haar dood niet voor niets is geweest", zegt Kim Leadbeater, de zus van Jo Cox.

"Al twijfel ik daar soms aan. Naast een viering van haar leven, moet dit ook een moment van reflectie zijn", aldus Leadbeater nog. De inhuldiging van het Jo Coxplein behoort voor Brussel Stad tot het plan om meer straten en pleinen te vernoemen naar vrouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?