LACA-voorzitter Wim van der Elst overleden

© Saskia Vanderstichele

Op 71-jarige leeftijd, en na een aanslepende strijd tegen diverse ziektes, is Wim van der Elst in het UZ Jette overleden. Afkomstig van een oud Lakens geslacht, was hij de vijftiende generatie (sinds circa 1484) die zich geworteld voelde in het lokale leven.

Als jurist bij de KBC ging hij op 55-jarige leeftijd met pensioen, waardoor volle dagen vrijkwamen voor een hobby die professionele allures kreeg: de research naar de geschiedenis van Laken. ‘Wim was Laca en Laca was Wim’, gaf het bestuur van de Geschied- en heemkundige kring van Laken, Laca (gesticht in 1989), meteen mee.

In 2007 nam Van der Elst de fakkel als voorzitter van de actieve vereniging over, na Joris Dillen en Léon Candau. De archieven over Brussel, Laken, Neder-over-Heembeek en Haren stapelden zich bij hem op. Het werd een deel van de basis voor het diepgaand onderzoekswerk waar hij een team rond hem wist warm voor te maken. Zelf publiceerde hij tientallen en tientallen artikels over lokale geschiedenis en familie- en bedrijfskronieken. Ook was hij oud-voorzitter van het Archief en Museum van het Vlaams Leven te Brussel en penningmeester van het Koninklijk historisch genootschap van Vlaams-Brabant en Brussel, waarvoor hij ook artikels in Eigen Schoon en de Brabander schreef.

Wim van der Elst was de zoon van Frans van der Elst (mede-oprichter VU), de eerste Vlaams-nationalistische minister van Staat.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?