Lange wachtrijen voor wie paspoort bestelt in Brussel-Stad

© BRUZZ
11/06/2017

Wie in Brussel-Stad woont en binnenkort een paspoort nodig heeft, zal geduld moeten uitoefenen. De wachtrijen in het administratief centrum op de Anspachlaan lopen makkelijk op tot anderhalf uur. Wie een afspraak wil maken, moet al tot eind juni wachten.

Dat schrijft de RTBF.

Brussel-Stad is de grootste gemeente in het gewest, met 177.000 inwoners. Zij levert elk jaar 18.000 paspoorten af, waarvan de helft in de maanden mei en juni. Dat zijn dus 9.000 paspoorten in die twee maanden.

Mensen vragen last-minute hun reisdocument aan, maar dat is niet het enige probleem, erkent de dienst Bevolking. “We hebben ook technische beperkingen. Het aantal inwoners stijgt elk jaar. We proberen te volgen, maar kunnen niet toegeven op veiligheid", zegt Marie-Odile Lognard, directrice-generaal van de administratie, aan de RTBF.

Na de aanslagen zijn de veiligheidsmaatregelen rond paspoorten immers verscherpt. Het personeel is daarvoor speciaal opgeleid. “Het is een complexe procedure waarvoor een specifieke opleiding vereist is. Extra personeel aanwerven voor die stormloop van een paar weken zou dus niet opportuun zijn."

Het personeelstekort bij de dienst is echter ook al aangehaald als reden voor de lange wachtrijen voor buitenlanders die in Brussel studeren of werken en, nog maar een paar weken geleden, de trage administratieve schrappingen na domiciliecontroles. Bevoegd schepen Alain Courtois (MR) beloofde toen dat er snel nieuwe mensen zullen aangeworven worden.

Tot die tijd raadt de RTBF aan om langs te gaan in de lokale antennes van Haren, Heembeek, Brussel Noordoost, Laken en de Louizawijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni