Le deuxième souffle: herademen bij oude glorie

Wie lekker in stoffige Franse stripalbums wil neuzen kan zijn hart ophalen in de tweedehandszaak Le deuxième souffle. Plezier gegarandeerd.

Aan een portiek en zelfs hele benedengevel die oplicht als een stripmuur gaat geen passant voorbij zonder zijn tred te vertragen. Dat is vast ook het effect dat de toegang tot Le deuxième souffle op u zal hebben. Achter een paneel met Mortimer in reliëf schuilt een deur, die uitnodigt tot deze Bouquinerie met haar bandes dessinées, cinéma, polar, science fiction, grand choix d'illustrés d'avant et après guerre. Een mond vol om een bazaar van oud papier een naam te geven.

Quick en Flupke zijn hier graag gezien, ze houden zelfs post op het trottoir, waar ze u waarschuwen met een schalks 'Parkeer niet voor de poort, of uw wagen wordt weggesleept, zelfs 's nachts'. Een vriendelijker welkomstwoordje kunnen we niet bedenken. Al stoort klaarblijkelijk niemand zich eraan.

Mekka van collectioneurs
De zaak, die geen zoektocht door Sint-Joost vergt, want ze ligt vlak bij de Leuvensesteenweg achter het Sint-Joostplein, dankt haar naam aan de gelijknamige film van Jean-Pierre Melville met Lino Ventura. Binnen lijkt de tijd bij Melville stil te hebben gestaan. Dozen albums achterlaten die elders aan de straatstenen niet te slijten zijn blijkt hier nog te lukken. Er kan altijd wel wat interessants voor een verzamelaar bij zitten, is de achterliggende gedachte wanneer de uitbater de prijs van de koopwaar schat. Al krijgt de eigenaar vooral glimmende oogjes als er gevraagd wordt naar de ervaring van het huis.

Oprichter Michel Deligne blijkt stichter-voorzitter te zijn geweest van de Belgische Kamer van Stripverhaalexperts en had decennia ervaring in de materie. Ooit kon je eenvoudig niet om het coöperatief Le deuxième souffle heen, en was de zaak het mekka van collectioneurs op zoek naar plastic figuurtjes van Spiderman, Batman, Kuifje en de Daltons.

Ook dat vindt u hier. Verder naoorlogse filmtijdschriften, en vooral politieromans, uit de tijd dat Jef Geeraerts nog geen misdaadromancier was. Kortom, van alles en nog wat, als op de rommelmarkt. Maar ook daar vindt de gerichte zoeker nog weleens iets zeldzaams voor een prikje.

:: Le deuxième souffle, Braemtstraat 1, Sint-Joost-ten-Node, 0475-90.41.15 Open elke dag van 11 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur, behalve op zondag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?