Leerlinge mag toch hoofddoek dragen op GO!-school

© PhotoNews
| Archiefbeeld

Een Leuvense scholiere mag dan toch haar hoofddoek dragen op de school waar ze volgende week een nieuw schooljaar begint. Dat heeft een Leuvense rechter dinsdag beslist, bevestigt de koepel van het gemeenschapsonderwijs GO! dinsdag. Het meisje had haar eigen directie en de koepel gedagvaard. Het verbod wordt alleen opgeheven voor de betrokken leerlinge, al kunnen andere leerlingen ook naar de rechter stappen.

De Standaard schreef vorige zaterdag al dat er opnieuw een leerlinge naar de rechter trok tegen het hoofddoekenverbod. Van die rechter krijgt het meisje, dat anoniem wil blijven, nu gelijk. "Voor mijn cliƫnte is het dragen van een hoofddoek een essentieel element van het belijden van haar godsdienst", aldus haar advocate, Evelyne Maes, zaterdag in De Standaard.

De uitspraak geldt enkel voor dit meisje - het algemene verbod blijft gehandhaafd.

GO! kan nog in beroep gaan tegen het vonnis. Vorig jaar besliste een Tongerse rechter ook al dat enkele meisjes, ondanks datzelfde verbod, toch hun hoofddoek mogen dragen. Daartegen gingen de betrokken scholen en de koepel in beroep.

Verbod blijft

De uitspraak van deze dinsdag is een nieuwe klap voor het algemeen verbod. Eerder hadden al twee andere scholen hun schoolreglement aangepast nadat een paar leerlingen naar de Raad van State waren gestapt. "Tot nader order blijft dit verbod van kracht", aldus nog de woordvoerster van het gemeenschapsonderwijs.

Jurgen Wayenberg, algemeen directeur van de Go!-scholengroep in Brussel geeft aan dat onderzocht zal worden wat dit betekent voor het gemeenschapsonderwijs in Brussel. "Het is te vroeg om er nu al uitspraken over te doen."

Ondertussen werkt Groen aan een decreet dat hoofddoeken als regel toelaat. De partij wil het decreetsvoorstel indienen in het Vlaams Parlement. Een verbod zou dan enkel mogelijk zijn als tijdelijke maatregel en als er duidelijk aantoonbare problemen zijn. Er moeten duidelijke tekenen zijn van problematische druk, zegt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman, zoals dwang of bekeringsijver.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?