‘Leerplicht in gedrang door plaatstekort’

GDC
© brusselnieuws.be
27/02/2014

Voor het eerst in de geschiedenis van het Brussels Nederlandstalig onderwijs kan de meerderheid van de aangemelde kinderen niet terecht in de scholen van zijn keuze. Dat meldt het Lokaal Overleg Platform (LOP) Brussel. Op meer dan 5.000 aanmeldingen vallen er 2.852 leerlingen uit de boot. “De leerplicht komt in het gedrang”.

Van de 2.222 kinderen die aangemeld zijn voor de onthaalklas, kunnen er 827 kinderen zich niet inschrijven in een van hun voorkeursscholen. Voor hen zijn er maar 29 plaatsen meer vrij voor de vrije inschrijvingen.

In de eerste kleuterklas is het probleem nog groter. Daar zijn 924 leerlingen “ongunstig geordend”, wat betekent dat ze niet in hun voorkeursscholen terecht konden, en is er geen enkele plaats meer vrij. Onder hen zijn er bovendien 170 kinderen voor wie er al het tweede jaar op rij geen plaats is.

Voor het eerste leerjaar zijn er van de 409 aanmeldingen 233 ongunstig geordend. Bovendien zijn er nog maar 9 plaatsen vrij. "Dat is dramatisch, want hier gaat het dus echt om leerplichtige kinderen."

Voor het hele basisonderwijs zijn er 5.086 aanmeldingen geweest. 2.852 kinderen werden ongunstig geordend. Er blijven nog 899 plaatsen over.

Buiten de statistieken
Daarnaast zijn er nog heel wat kinderen die buiten de statistieken vallen, zegt Bart Tuyteleers, directeur van de Champagnatschool in Schaarbeek. "We krijgen elke dag minstens twee ouders over de vloer die geen weet hebben van de aanmeldingsprocedure. Die moeten we wandelen sturen, naar het Franstalig onderwijs of naar de Rand."

Dat leidt tot grote frustraties bij de ouders. "Scholen worden vaak geconfronteerd met huilende, boze en soms agressieve ouders, maar staan machteloos en kunnen niet helpen", zegt Carine Gaudius van het gemeentelijk en stedelijk onderwijsnet. "De leerplicht komt in het gedrang voor steeds meer kinderen."

"Bovendien is heel de procedure voor scholen zeer belastend en stoppen wij, met ons halftijds secretariaat, enorm veel tijd in het helpen van ouders, terwijl we eigenlijk weten dat hun zoektocht hopeloos is", zegt Tuyteleers.

Vilvoorde
Traditioneel kunnen leerlingen die geen plaats vinden in het Brusselse Nederlandstalige onderwijs nog terecht in Franstalige scholen (of buiten Brussel). Maar ook dat Franstalige net blijkt steeds meer verzadigd, en zelfs uit steden in de Rand, zoals Vilvoorde, komen signalen dat de toestroom van Brusselse leerlingen te groot wordt. "De verschillende overheden moeten dringend werk maken van uitbreiding van de capaciteit en van de uitwisseling van gegevens", zegt Walentina Cools van het LOP.

De geplande capaciteitsuitbreidingen zullen volgens het LOP geen soelaas brengen. "De uitbreidingen die voorzien zijn voor september, zitten al verwerkt in onze resultaten", aldus Cools.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni