crowne_plaza_zijmuur

Lelijkste blinde muur van Brussel wordt toegedekt

RVE
© BRUZZ
10/11/2017

Er verdwijnt binnenkort een scherpe doorn uit het oog van menig Brussels stedenbouwliefhebber. Het gaat over de blinde muur aan de rechterkant van het Crowne Plaza Hotel aan Rogier. De Brusselse bouwmeester kondigt een wedstrijd aan voor de uitbreiding van het hotel tot aan de grens met de Kruidtuinlaan, “op één van Brussels meest bekende onbebouwde percelen”.

De eigenaar van het Crowne Plaza, Pandox AB, wil het hotel uitbreiden naar de rechterkant. Het Zweedse bedrijf schrijft daarvoor een architectuurwedstrijd uit.

Het nieuwe ontwerp moet aansluiten op de art nouveaustijl van het oude 'Palace Hotel', begin 20e eeuw ontworpen door de Brusselse architect Antoine Pompe, maar het nieuwe stuk heeft ook een eigen identiteit nodig. Dat zijn volgens bouwmeester Kristiaan Borret 'de sleutelkwesties van deze opdracht, die om een subtiel antwoord vragen'.

150 kamers en openbaar dakterras
Het lange, smalle perceel tussen de gevel van het hotel en de Kruidtuinlaan is ondertussen al 40 jaar onbebouwd gebleven vanwege administratieve en technische problemen. Zo was de bestemming van de kavel volgens de bouwmeester tot voor kort niet duidelijk genoeg afgelijnd in het Gewestelijk Bestemmingsplan en bleek de onderliggende metrotunnel een ook te hoge technische horde voor veel architecten.

Dat laatste blijft natuurlijk een uitdaging. De opdrachtgever verwacht een stuk hotel met 150 kamers, een vergaderzaal, 800 vierkante meter handelsruimte, een bar en een openbaar dakterras. De wedstrijd opent begin 2018, een jaar later horen de werken te starten. De hotelkamerdeuren moeten ten slotte openzwaaien in 2021.

voorgevel_crowne_plaza

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni