Johan Leman, voorzitter vzw Foyer
© Bart Dewaele | Johan Leman, voorzitter vzw Foyer.

Leman over integratienota: ‘Kleinzielige symboolpolitiek’

LV
© BRUZZ
22/08/2019

N-VA wil het Vlaamse integratiebeleid een stuk strenger maken, met een verplicht examen. Voor Johan Leman van de vzw Foyer is dat geen goede oplossing. "Ik zal wel niet de enige zijn die af en toe een examen afgelegd heeft over materies die hij nadien liefst zo snel mogelijk opzij schoof.”

De Vlaamse formatiegesprekken sneden donderdag het thema inburgering aan. In dat verband publiceerde de krant De Morgen een ontwerpnota die op tafel ligt bij de de onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open VLD.

Uit die tekst blijkt dat N-VA wil inzetten op een veel strenger integratiebeleid. Nieuwkomers in Vlaanderen moeten sinds 2004 verplicht inburgeren. Maar tot nu toe is enkel de deelname aan een inburgeringstraject verplicht. N-VA wil daar nu een resultaatsverbintenis aan koppelen, met een verplicht examen. Wie niet slaagt, wordt beboet. Na het inburgeringstraject moet de nieuwkomer binnen twee jaar een hoger taalniveau bereiken, met een boete voor wie dat niveau niet behaalt.

Examencultuur

Volgens Johan Leman, die al een halve eeuw met nieuwkomers werkt via zijn vzw Foyer in Molenbeek, zou dergelijk traject de “examencultuur van iemand meten”, maar niet het engagement binnen de Vlaamse samenleving, zo schrijft hij op de website van Foyer.

“Het belangrijkste effect [...] zal erin bestaan dat mensen zonder examencultuur (en semi-analfabeten) van de ene boete in de andere zullen sukkelen en dat sommigen er zelfs niet zullen aan beginnen ( waaruit echter niet volgt dat ze naar hun land van herkomst zullen terugkeren). Wie over enige examencultuur beschikt slaagt in zo’n examen, ook al doet hij nadien niets met wat hij ingestudeerd heeft. Ik zal wel niet de enigste zijn die af en toe een examen afgelegd heeft over materies die hij nadien liefst zo snel mogelijk opzij schoof.”

De nota stelt ook voor om verenigingen op basis van etnisch-culturele achtergrond niet langer te steunen en het Minderhedenforum af te schaffen. “Wat men zal winnen, financieel of op een ander vlak, door het Minderhedenforum af te schaffen, mag joost weten”, aldus nog Leman. “Dat klasseer ik in de rubriek “kleinzielige symboolpolitiek”. Maar blijkbaar kunnen sommigen niet leven zonder dit soort onnozelheden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Johan Leman, integratie, Inburgering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie