Leopoldpark in het nieuw

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
19/01/2015

Deze lente al beginnen renovatiewerkzaamheden in het Leopoldpark. Dat vernam brusselnieuws.be. Ingangen en paden worden vernieuwd en er komen sculpturen die verwijzen naar het verleden als zoo. In een tweede fase wordt het park ook een beetje groter.

Beliris, het federaal fonds voor de verfraaiing van Brussel, plant een opknapbeurt van het Leopoldpark, tussen het Europees parlement en het Jourdanplein. Het moet snel gaan, want in de lente van volgend jaar opent in het park het Huis van de Europese Geschiedenis.

"We gaan de ingang aan de Wiertzstraat vernieuwen, want daar zullen de meeste bezoekers van het museum passeren", zegt Marianne Hierneaux van Beliris. Ook de dienstingang ter hoogte van het Eastmangebouw, dat momenteel omgebouwd wordt tot het museum, wordt aangepakt.

Verder verdwijnen enkele zieke bomen. "Dat verlies compenseren we met nieuwe beplantingen elders in het park. We gaan ook enkele paden wijzigen en een perspectief creëren zodat mensen die het park betreden een beter overzicht krijgen. Zo nodigen we de mensen uit om het park te verkennen en er te verblijven. Het moet een levendige ontmoetingsplaats worden."

Er komen ook extra banken en vuilnisbakken. Sculpturen van struisvogels vormen een knipoog naar het verleden van het park, dat in de 19de eeuw een tijdje een dierentuin was.

De vergunning voor de vernoemde ingrepen werd eind november afgeleverd en in maart of april moeten de werken beginnen. De plannen zijn getekend door het Brusselse bureau voor architectuur en stedenbouw MSA.

Nieuwe speeltuin
In een later stadium volgt ook een tweede renovatiefase. Wanneer dat precies is, is nog niet bekend. Dan zal het park een beetje groter worden. De verwilderde en ontoegankelijke zone rond de zogenaamde Toren van Eggevoorde, een restant van een kasteel uit de 15de eeuw, wordt dan ook aangepakt.

Er komt een nieuwe speeltuin en een nieuwe ingang langs de Maalbeeklaan. Naast die nieuwe toegang plant de Grondregie van de Stad Brussel een gebouw met enkele woningen en mogelijk ook een voorziening of horecagelegenheid.

De werkzaamheden voor de tweede fase zijn nog niet vergund.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni