Libanezen staan aan Beursplein stil bij ramp in Beiroet

Updated: 06-08-2020 - 12:10

Libanezen en sympathisanten legden woensdagavond bloemen neer op het Beursplein om de ramp in de hoofdstad Beiroet te herdenken. Net zoals bij de aanslagen in Brussel vier jaar geleden, schreven ze ook steunbetuigingen op de grond met krijt.

De organisatie Vriendschap Zonder Grenzen, die banden heeft met enkele organisaties in Libanon en Beiroet, organiseerde woensdag een bloemenhulde op het Beursplein. Mensen uit de Libanese gemeenschap in Brussel kwamen er stilstaan bij de ramp door een bloem neer te leggen en boodschappen van solidariteit op de grond te schrijven. Verschillende mensen vonden er steun bij elkaar en ook voorbijgangers stonden even stil bij de gebeurtenissen.

Libanon is zwaar getroffen door de ramp en het zal voor de bevolking zwaar zijn om hiervan te herstellen. "Wat zal hun toekomst brengen? De haven is verwoest en er wordt nu al gesproken over een mogelijke hongersnood in Libanon, aangezien er geen graan meer kan binnenkomen", vertelt Riet Dhont, bezorgd lid van Vriendschap Zonder Grenzen en PVDA-politica.

De enorme explosie in Beiroet deed zich dinsdag voor, in een loods in de haven waar zeer explosief materiaal al zes jaar lang opgeslagen lag zonder veiligheidsmaatregelen. Het ging naar verluidt om 2.750 ton ammoniumnitraat. Volgens de laatste update heeft de explosie aan zeker 113 mensen het leven gekost. Er raakten nog eens vierduizend mensen gewond en er bevinden zich zeker nog slachtoffers onder het puin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?