Liefdadigheidsvereniging moet wijken voor appartementen Grondregie

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
23/05/2013
De vzw Amis sans Frontières, die voedselpaketten uitdeelt aan hulpbehoevenden, staat eind dit jaar mogelijk op straat. De lokalen en de twee containers die de stad Brussel ter beschikking stelt, moeten wijken voor appartementen van de Grondregie van de Stad Brussel.

De vereniging Amis sans Frontières is de Belgische tak van de gelijknamige vereniging opgericht in Frankrijk. Al 22 jaar deelt ze voedselpaketten uit aan hulpbehoeftigen voor een kleine vergoeding van 2 euro.

"Die 2 euro is enkel een bijdrage tot onze kosten", vertelt voorzitter Willy Damoiseau aan brusselnieuws.be. "De enige bron van inkomsten is de verkoop van tweedehandskleren. Subsidies krijgen we niet". Ongeveer twintig jaar huisde de vzw in lokalen van een vroegere rijkswachtkazerne in Laken.

'Plek verlaten voor appartementen'
Maar door de bouw van appartementen op die plek, kreeg de vzw twee jaar geleden een ander onderkomen, op een betonnen terrein tussen twee andere huizen in de Tuinbouwersstraat in Laken. Het terrein is eigendom van de Stad Brussel, die ook twee containers ter beschikking stelt van de vzw om er haar diensten te ontwikkelen.

Maar in augustus 2012 kreeg de vzw een brief van schepen van Stadseigendommen Mohamed Ouriaghli (PS) met de boodschap dat de vzw de lokalen opnieuw moet ruimen omdat er op de site een appartementencomplex komt. Het gaat om middelgrote appartementen gebouwd door de Grondregie van de Stad Brussel. Volgens de vzw gaat het op appartementen bestemd voor leraars van de Europese school, maar dat wordt op het kabinet van schepen Ouriaghli ten stelligste ontkend.

'Aanvang bouw pas na oplossing'
De ironie wil dat in het aprilnummer van De Brusseleir, het maandblad van de Stad Brussel, een reportage stond over de vzw. Over de gedwongen verhuis werd daarin met geen woord over gerept.

"De vzw mag op haar twee oren slapen: wij gaan niet met de bouw van de appartementen beginnen voor er een oplossing is gevonden voor de vzw", zegt kabinetschef Samuel Deroover. We hebben eerder een voorstel gedaan om hen onder te brengen in een voormalig station, maar dat zagen ze niet zitten. We gaan nu met hen samenzitten om alternatieven uit te werken", aldus Deroover.

Damoiseau sluit een eventuele verhuis naar een andere gemeente niet uit als er een interessant voorstel komt, maar blijft toch liever in Laken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni