Cultuurfilosofoof Lieven De Cauter wil van elke zondag een autoloze zondag maken. “Wat tijdens de oliecrisis kon voor de economie, moet nu ook kunnen voor het klimaat”, zegt hij, "want het is all hence on deck.”

De oproep verscheen in een opiniestuk op DeWereldMorgen. Daarmee herhaalt hij de oproep die hij na de mislukte klimaattop in Kopenhagen (2009) deed, en volgens hem niets aan actualiteit heeft ingeboet. “Het zou de uitstoot verminderen, het zou mensen leren het openbaar vervoer en de fiets te gebruiken, maar vooral zou het elke week een alarmsignaal zijn, zoals toen in 1973, met de oliecrisis.”

Die oliecrisis is volgens De Cauter klein bier in vergelijking met de klimaatcrisis die er aankomt. Daarom pleit hij voor autoloze zondagen als een gigantische didactische organisatie.

“In de jaren zeventig wist jong en oud van de oliecrisis, precies door die autoloze zondagen. Dus wat autoloze zondagen vooral zouden doen: de bevolking bewust maken dat er wel degelijk een uiterst urgent probleem is.”

“Misschien kan een coalitie van de Climate Express, Greenpeace en de klimaatzaak - natuurlijk breed gedragen door verontruste burgers - dit opnemen", zegt hij. Deze nationale beweging zou het ecologisch besef erop doen vooruit gaan. "Want geef toe", zegt De Cauter, "onze regeringen en ook gij en ik zijn er op dagelijks niveau niet of nauwelijks mee bezig. En dat zal ons duur te staan komen."

"Het is kortom tijd voor drastische didactiek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Debat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni