Logistiek centrum werpt anker uit

Nu het richtschema Schaarbeek-Vorming is goedgekeurd, heeft havenminister Brigitte Grouwels (CD&V) zekerheid over 'haar' logistiek distributiecentrum. Dat leverde tot voor kort nog strijd met een fictief voetbalstadion.

Vorige week heeft de Brusselse regering het richtschema Schaarbeek-Vorming (S-V) in eerste lezing goedgekeurd. Dat wil zeggen dat er consensus bestaat onder de ministers over wat er precies waar moet komen op het immense terrein.

Het richtschema heeft enkele jaren op zich laten wachten. Concreet: S-V wordt begrensd door Brussel, Schaarbeek en Evere. Het schema spreekt van 594 hectare grond. Meer dan de helft van de oppervlakte van het gebied (342 hectare) wordt ingenomen door spoor-, wegen- of waterloopinfrastructuur. Van de 108 hectare die voorzien is als havengebied wordt 70 hectare daadwerkelijk gebruikt voor haven- en logistieke activiteiten. Met het geplande distributiecentrum zou de volle 108 hectare benut worden voor de haven.

Grouwels: "Het distributiecentrum is nu verankerd op S-V. Dat is een belangrijke stap voorwaarts, want het moet dienen om de stad op een ecologische manier te bevoorraden. Er zal optimaal gebruik worden gemaakt van kanaal, trein en autoweg."

Volgens de christendemocrate was er tot vorige week nog geen zekerheid over het centrum. "Dat bleef een witte vlek op de kaart waar men in vroeger tijden nog een voetbalstadion zag. Men heeft die vlek echter nooit definitief aangepast. Tot nu."

Twee jaar geleden verklaarde Thierry Nuttin, directeur van het Europees Centrum voor Fruit en Groenten (ECFG) dat hij zijn toekomst op S-V zag, of dat hij zijn activiteiten anders naar buiten Brussel zou moeten verhuizen wegens plaatsgebrek. Grouwels herhaalt dat argument.

"Een aantal havenbedrijven kent nu een generatiewissel. Het was belangrijk voor hun toekomst om zekerheid te kennen over hun plaats en functie in Brussel." Waar het ECFG nu gelegen is, komen volgens het richtschema woningen. Voorts wordt er in het plan een ballonnetje opgelaten om het station van Schaarbeek fors te laten groeien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?