Bianca Debaets c Saskia Vanderstichele

Loket maakt crèche zoeken eenvoudiger

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
28/01/2015

De uitbouw van de Nederlandstalige kinderopvang in Brussel sputtert. Vlaanderen bevriest investeringsmiddelen (VIPA), en door het nieuwe Vlaams decreet op de kinderopvang verdwijnen tientallen Kind & Gezin-crèches. Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) probeert voorzichtig het tij te keren en stelt een loket Kinderopvang voor. “Zo kunnen we vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen.”

Het is nog onduidelijk hoeveel Brusselse Kind & Gezin-crèches er over zullen stappen naar de Office de la Naissance et de l’Enfance. Franstalige minicrèches krijgen nog tot 2017 de tijd om Nederlandskundig te worden. Een kleine twintig crèches hebben wel al de stap gezet naar ONE, waaronder de crèches van de Europese commissie.

Een en ander verhoogt de druk op de Vlaamse Gemeenschap om de voorziene normen te halen in de uitbouw van de kinderopvang in de hoofdstad. Zeker nu de demografie in Brussel een hoge vlucht neemt. Er zijn duizenden extra plaatsen nodig. Dat is ook voelbaar op het terrein. Zelfs voor ouders met een ongeboren kind is het momenteel een lastige zoektocht naar opvang.

Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft al laten verstaan dat de inspanningen niet alleen van de overheid moeten komen. Ook privécrèches zullen een deel van het tekort moeten invullen.

Een nieuwe cartografie van de kinderopvang in Brussel die VGC-collegelid Bianca Debaets (CD&V) heeft besteld moet beter zicht krijgen op de tekorten. Maar Debaets wil daar niet op wachten om de bestaande opvang beter te benutten. Ze stelt vandaag het Loket Kinderopvang voor. “Het was een van de aanbevelingen van de vorige cartografie,” zegt Debaets, “vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Dankzij het loket zullen er minder snel lege plaatsen onopgevuld blijven.”

Bijna honderd crèches hebben zich bij het nieuwe platform aangesloten. Daar zijn alle ‘inkomensgerelateerde Nederlandstalige crèches’ bij, over de drie netten heen. Alleen de Stad Brussel doet niet mee. Het gaat om ruim 3.000 opvangplaatsen. Debaets: “Het voordeel van het (virtuele) loket is klantvriendelijkheid. Wie opvang zoekt, zal voortaan niet meer van de ene crèche naar de andere moeten hollen. De ouders geven vijf kinderdagverblijven van voorkeur door, ten vroegste zeven maanden voor de start van de opvang. Zodra een plaats vrijkomt, krijgen ze antwoord. Is er geen plaats, dan krijgen andere, nabijgelegen crèches de mogelijkheid om de ouders te contacteren.”

Bianca Debaets benadrukt dat het hier niet gaat om een aanmelding zoals bij scholen. “De crèches zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van de opvangplaatsen. Die vrijheid willen we behouden, maar het loket ondersteunt de crèches wel in een evenwichtig opnamebeleid. Ze moeten immers rekening houden met voorrangsregels voor kinderen uit kansengroepen (20 procent) en gezinnen waar Nederlands wordt gesproken (55 procent).”

De Vlaamse Gemeenschapscommissie trekt voor het loket 180.000 euro per jaar uit. Het Brussels loket is het eerste van die omvang in de Vlaamse Gemeenschap.

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel en het gesprek met staatssecretaris Debaets:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni