Loonkloof migranten nergens zo diep als in België

© brusselnieuws.be
09/03/2012
Nergens in Europa is de loonkloof tussen migranten en autochtone inwoners zo groot als in België. Migranten maken in ons land ook het meeste kans om in de armoede terecht te komen.

Dat schrijft Le Soir op basis van een rapport van Eurostat, dat de prestaties van migranten van de eerste en tweede generatie in de 27 EU-landen onderzocht, zowel van Europese als van niet-Europese oorsprong.

Het verschil in koopkracht tussen een migrantenfamilie en een autochtone familie ligt in België op 25 procent, of 6.000 koopkrachteenheden. Dat is dubbel zo veel als in bijvoorbeeld Duitsland en Spanje, en meer dan vijf keer zo veel als in het Verenigd Koninkrijk. Hongarije en Litouwen scoren het beste.

België doet het ook veruit het slechtste wat verschillen in onderwijsprestaties betreft. Zowat 35 procent van de autochtone Belgen haalt een hoger diploma, vergeleken met 20 procent van de migranten van de tweede generatie. In Nederland is dat 35 tegenover 30 procent. Het Verenigd Koninkrijk doet het op dat gebied opvallend goed: daar zijn migranten van de tweede generatie over het algemeen zelfs heel wat hoger opgeleid dan autochtone Britten.

"Dat kan verschillende verklaringen hebben," zegt onderzoeker Johan Wets (HIVA). "De bereidheid van werkgevers om migranten aan te nemen kan verschillen, maar ook de kwalificaties van de migranten en de vraag naar hun profielen. Ook de arbeidswetgeving is overal anders. In Oostenrijk is het voor bepaalde groepen bijvoorbeeld moeilijk om een eigen zaak te starten, waardoor ze misschien sneller een job aanvaarden. Allemaal zaken die meespelen."

Discriminatie
Sociaal geograaf Eric Corijn (VUB) denkt dat ook discriminatie een rol kan spelen. "Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat er in ons land wel degelijk etnische discriminatie bestaat, zowel in het onderwijs als op de arbeidsmarkt," zegt hij.

"Een hypothese is dat wat in andere landen als xenofobie geldt, in België misschien niet minder snel zo ervaren wordt. Door het communautarisme is discriminatie op basis van taal hier een courante praktijk; kijk bijvoorbeeld naar de voorrangsregels voor Nederlandstaligen in het onderwijs en nu ook de crèches in Brussel. We raken daaraan gewend, maar het blijft discriminatie. In andere landen heb je dat wellicht minder."

Armoede
In België lopen migranten dan ook het hoogste risico op armoede: ze hebben 22 procent meer kans om in armoede terecht te komen dan Belgen, bij niet-Europese migranten loopt dat op tot 40 procent. Ook daar doet België het dubbel zo slecht als buurlanden Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. "Hier kan ook de grootte van gezinnen een rol spelen, en het aantal werkzame personen binnen een gezin. Wie 3.000 euro netto krijgt, verdient best goed, maar als hij daarmee op zijn eentje een groot gezin moet onderhouden, kan hij nog onder de armoedegrens tuimelen," zegt Wets.

In 2008 vestigden zich 93.387 nieuwe migranten in België, waarvan 62 procent uit de Europese Unie. Fransen, Nederlanders en Polen vormen de voornaamste groepen. België is een van de weinige landen waarvan Eurostat geen gegevens heeft over het totaal aandeel migranten in de bevolking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni