| Gouden kinderkleren en -schoenen aan Centraal-Station

#LostNotFound: 10.000 gevluchte kinderen verdwenen in Europa

FF
© BRUZZ
07/05/2019

Sinds 2015 zijn in Europa minstens 10.000 gevluchte kinderen verdwenen. Een kunstorganisatie heeft daarom honderden gouden kinderkleertjes verspreid over Brussel via haar project ‘Lost not Found’. Zo wil de organisatie bewustzijn creëren en de Europese politiek oproepen om haar verantwoordelijkheid op te nemen.

De Europese politieorganisatie Europol vreest dat veel van deze kinderen in handen zijn gekomen van criminele organisaties die ze seksueel of crimineel uitbuiten, via prostitutie of kinderarbeid.

Eén gouden kledingstuk zal door Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) in het Europees Parlement geplaatst worden. Zij deed eerder al verschillende aanbevelingen rond het huidige migratiesysteem en het opvoeren van de strijd tegen mensensmokkelaars.

Symbolische route

De plaats en timing van deze guerrilla-actie zijn niet toevallig. Het internationale platform voor kunst en sociaal engagement Power of Art House koos bewust voor Brussel, in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen eind mei.

De gouden kleertjes zijn op vier verschillende locaties in Brussel neergelegd. Deze plekken vormen een symbolische route die start op de Simon Bolivarlaan, tussen Maximiliaanpark en het Noordstation, waar veel vluchtelingen verblijven. Het traject gaat verder via het Muntplein en eindigt tot slot op het Luxemburgplein, vlak aan het Europees Parlement.

Straatsburg, Berlijn, Wenen

Aan de kinderkleertjes hangt een label met informatie over de actie, ook doet Power of Art House een oproep aan burgers om de actie te delen op sociale media met hashtag #LostNotFound.

Het kunstproject reist na de lancering in Brussel de komende maanden door naar andere Europese politieke steden waaronder Straatsburg, Berlijn en Wenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , vermiste kinderen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni