OLV van Lourdesgrot Jette c Saskia Vanderstichele

Lourdesgrot in Jette maakt zich op voor Centenaire

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
21/01/2015

De Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot viert vanaf mei haar honderdste verjaardag. Daarom krijgt de allee voor ‘t grotteke een fikse opknapbeurt. Tot verbazing van de buurtbewoners werden de oude, hoge bomen gekapt.

Het omhakken van de tien lindebomen en twee esdoorns leverde beheerder Guy-Michel Opdebeeck aardig wat verontwaardigde reacties op. “We hebben geen geld voor een infocampagne. Maar het kappen was nodig en we hadden alle vergunningen. De bomen waren slecht onderhouden en scheef gegroeid. Hun wortels brachten grote schade toe aan de riolering,” zegt hij.

Opdebeeck werkt als vrijwilliger voor de vzw Parochiale Werken Brussel-West, die het patrimonium van de parochies in het Noordwesten van de stad beheert. Hij moet zorgen dat het grotdomein er spic en span bij ligt tegen mei. Dan begint de viering van de centenaire, die loopt tot eind oktober. Honderd jaar geleden werd de grot, een replica van de grot in Lourdes, gebouwd. Op 15 augustus 1915 werd ze, in het bijzijn van 20.000 gelovigen, ingewijd door Kardinaal Mercier.

Ook nu worden veel bedevaarders verwacht in de Leopold I-straat. “En we willen ze fatsoenlijk ontvangen. Dat ze bijvoorbeeld niet met hun voeten in het water zitten zoals nu.”

Het probleem is namelijk dat het onverharde voorpleintje schuin afloopt richting grot. En omdat de afvoer verstopt is en de grond niet meer goed doorlaatbaar is, blijft het water liggen voor de grot en rond het altaar. “Als het regent zoals de afgelopen weken, loopt het hier onder.”

Mariagrot
Daarom wordt het voorpleintje helemaal afgegraven en heraangelegd met klinkers. Vlak voor de grot wordt een ondergronds waterreservoir gebouwd. Aan weerszijden van de allee worden nieuwe, jonge lindebomen geplant, ter vervanging van de oude. De muurtjes en balustrades worden gerenoveerd en er komen ook nieuwe banken. “Van het type St-Pierre nog wel,” lacht Opdebeeck.

In het aanpalende parkje gebeurt niets. Alleen worden ook daar twaalf oude bomen gekapt.

De werkzaamheden zullen 150.000 à 200.000 euro kosten. De vzw Parochiale Werken schiet het geld voor maar het is de bedoeling dat het hele bedrag terugbetaald wordt met de winst van de kaarsenverkoop en het winkeltje.

De feestelijkheden beginnen op 1 mei met een optreden van Les Petits Chanteurs de Belgique, een knapenkoor. Tot eind oktober zullen er elke zaterdagochtend voordrachten zijn aan de grot. Opdebeeck: “We hebben een uitgebreid programma. Ons doel is dat de mensen weer spreken over de Mariagrot, net als dertig, veertig jaar geleden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni