Luc Schuiten bouwt daklozenflats op Pandy-site

© Luc Schuiten
© Luc Schuiten

Waar onlangs nog het huis van seriemoordenaar Andras Pandy stond komt een appartementsgebouw met kleine flats voor drie daklozen en één student. De gemeente Molenbeek stelt het terrein gratis ter beschikking en de vzw Archi Human staat in voor de bouwkosten. De bekende architect Luc Schuiten ontwierp het huis.

Het kleine terrein van ongeveer 40 vierkante meter ligt op de hoek van de Koolmijnenkaai en de Vandermaelenstraat in Molenbeek. In het huis dat erop stond vermoordde Andras Pandy in de jaren 80 leden van zijn deels uit incest voortgekomen gezin, waarna hij hun lijken oploste in ontstoppingsmiddel. De gemeente Molenbeek liet het gebouw afbreken en ging op zoek naar een nieuwe bestemming voor het terrein.

Housing first
De vzw Archi Human klopte daarvoor aan bij de gemeente met een housing first-project: woningen waar daklozen gratis mogen verblijven zolang ze niet voor overlast zorgen in de buurt. “In de Amerikaanse staat Utah hebben ze op die manier aan 91 procent van de daklozenpopulatie een onderdak gegeven,” zegt architect Luc Schuiten van Archi Human aan BRUZZ. “In Brussel hebben al zo’n veertig daklozen een woning gekregen via housing first-initiatieven.”

Op de Pandy-site zal de vzw Archi Human een gebouw met vier appartementen van 25 vierkante meter zetten. “We verwachten dat de werken ten laatste over twee jaar beginnen,” zegt Schuiten. “En omdat we werken met geprefabriceerde onderdelen, zullen de bewoners – drie daklozen en één student - er ten laatste over twee jaar kunnen intrekken.”

Symbolische euro
De gemeente verhuurt het terrein gedurende 27 jaar voor een symbolische euro per jaar aan de vzw Archi Human. Die zal de bouwkosten op zich nemen en kan daarvoor aankloppen bij mecenassen. In La Dernière Heure spreekt ook de Molenbeekse oppositie, bij monde van gemeenteraadslid Jef Van Damme (SP.A), haar lof uit over het project.

Op het nieuwe pand komt een groendak en voor de bouw zal worden gewerkt met duurzame, hernieuwbare materialen. Dat benadrukt Schuiten, die als architect internationaal bekendstaat voor zijn groene stadsvisies. In Brussel is hij met de vzw Archi Human steeds op zoek naar kleine stadskankers om nieuw leven in te blazen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?