© Helena Van Eykeren

Luchthaven Zaventem krijgt fietsverbinding

© brusselnieuws.be
29/01/2016

Brussels Airport, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Zaventem zijn overeengekomen om tegen 2018 een fietsroute aan te leggen tussen de luchthaven en de fietssnelweg Leuven-Brussel. De nieuwe verbinding moet ervoor zorgen dat meer werknemers van de luchthaven de auto thuis laten.

In een eerste fase wordt een studie uitgevoerd om het exacte traject van de fietsroute naar de luchthaven vast te leggen. Een deel van de fietsroute zal langs de oude spoorwegbedding in Zaventem liggen, en hoe het traject verder moet lopen naar de terminal van Brussels Airport, maakt deel uit van de studie.

Daarnaast wordt bekeken waar er hellingen of kruisingen met andere wegen zijn, en in welke materialen de fietsroute aangelegd moet worden. De studie zou eind 2016 afgerond moeten zijn, zodat de werkzaamheden voor de aanleg van de fietsroute in 2017 van start kunnen gaan. Ten laatste begin 2018 zou de fietsroute afgewerkt moeten zijn.

Op en rond de luchthaven werken om en bij de 20.000 mensen. “Ongeveer 1 procent van de werknemers komt momenteel met de fiets of te voet naar Brussels Airport, maar het potentieel is veel groter", zegt CEO Arnaud Feist in een persbericht.

"Met de aanleg van de fietsroute kunnen we de werknemers op de luchthaven een nieuwe, veilige en snelle optie aanbieden om naar het werk te komen. Als luchthavenuitbater willen we meewerken aan het ontwikkelen van alle verschillende mogelijkheden voor het woon-werkverkeer om zo de mobiliteit in de hele regio te verbeteren.” (Lees verder na de kaart)

De fietsroute naar de luchthaven is een aftakking van de bestaande fietssnelweg tussen Leuven en Brussel. De provincie Vlaams-Brabant is dan ook zeer opgetogen met deze uitbreiding van het netwerk. Tom Dehaene, gedeputeerde voor Mobiliteit provincie Vlaams-Brabant: “De provincie bouwde de voorbije jaren de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel uit en is al langer vragende partij voor een directe fietslink tussen de fietssnelweg en de luchthaven.”

De gemeente Zaventem zet ook de schouders onder het fietsproject. “De gemeente wil samen met de provincie en de luchthaven de fietsroute vervolledigen tussen de stations van Nossegem en Diegem én een fietsaftakking maken naar de luchthaven", zegt burgemeester Francis Vermeiren. "De sluitstukken van de HST-fietsroute zijn een fietsbrug over de Brusselse Ring en optimale fietsverbindingen in het luchthavengebied. De optimalisatie van de R0 en de HST-fietsroute is een sterk samenhangend verhaal. De fietsroute kan tevens ingezet worden als flankerende maatregel wanneer de optimalisatiewerkzaamheden aan de Ring rond Brussel van start gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie